Economic

Previziune sumbră pentru 2025 – „Vom citi sub brad Monitorul Oficial, să vedem dacă s-a schimbat ceva în Codul Fiscal”. Ce trebuie să știi dacă vrei să iei credit în 2025 /„Economisirea trebuie să devină precum spălatul pe dinți” (video)

Ce riscuri văd băncile pentru 2025 și trebuie să știe persoanele care se gândesc să ia credit anul viitor…

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe (precum TVA) și la impozite mai mari pentru proprietăți. Efectele se vor vedea în scăderea consumului populației, lucru care poate afecta întreaga economie. Presiunea pe veniturile românilor va crește, iar aceștia trebuie să își securizeze finanțele personale (vezi și: Economistul-șef al BRD atenționează: România va intra în criză. Când este preconizată prăbușirea…).

Recomandările specialiștilor pentru populație: să facă economii, să aibă un grad de îndatorare scăzut și să păstreze un dialog permanent cu banca, pentru a preveni situațiile de neplată!
Despre aceste teme s-a discutat în podcastul găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Invitații au fost Ana Popescu – director retail Unicredit, Ionuț Ștefan – conciliator CSALB și consultant fiscal, Adrian Asoltanie – trainer, specialist educație financiară.

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului.

„În contextul în care procedura de deficit excesiv rămâne deschisă, așa cum ne-a anunțat Consiliul Uniunii Europene, iar deficitul bugetar rămâne la un nivel ridicat ce nu va mai putea fi susținut în anii următori, riscul de majorare a fiscalității în 2025 este foarte ridicat.

Consumul privat a crescut semnificativ anul acesta și probabil va mai crește până la sfârșitul anului pe fondul majorării salariilor și descreșterii inflației. Însă, potențiale majorări fiscale, precum creșterea TVA, majorarea impozitului pe profit sau impozitului pe proprietăți, vor frâna puternic consumul anul viitor.
Volumul de credite nou acordate în piață în primele 8 luni ale anului a crescut cu aproape 70% față de aceeași perioadă a anului anterior, atât pe credit de consum, cât și pe credite ipotecare.
(…) Această creștere a creditării ar putea continua în 2025 în zona creditelor ipotecare, dar se va tempera în cazul creditelor de consum, având în vedere un posibil impact asupra veniturilor reale anul viitor, cauzat de creșterea fiscalității”, estimează Ana Popescu.

„Consumatorii trebuie să abordeze mai prudent împrumuturile”

În calitate de specialist în educație financiară, Adrian Asoltanie le recomandă românilor să abordeze mai prudent împrumuturile.

Ca să evite dificultățile, consumatorii trebuie să abordeze mai prudent împrumuturile. Unii intră în bancă și întreabă: «La salariul meu, cât este suma maximă pe care mi-o acordă banca?» Dar nu iau în calcul că la acest maxim la care s-au gândit se adaugă cheltuielile cu notarul, cu mobilatul, cu renovarea, iar între timp mai apar și oscilații de dobândă, de venituri. Așadar, maximul nu este sănătos niciodată! Și atunci câteva recomandări sunt: rata lunară să nu depășească un sfert din veniturile lunare, iar valoarea locuinței pe care o cumperi să fie aproximativ cât venitul pe 4 ani. La asta se adaugă economisirea, care trebuie să devină precum spălatul pe dinți. Lipsa economisirii nu se vede imediat, ci peste câțiva ani. Dar și economisirea trebuie abordată cu o strategie: obiceiul de a încerca să pui deoparte ce-ți rămâne la finalul lunii nu te ajută prea mult (…)”, a punctat Adrian Asoltanie.

„Când vor să ia un credit, consumatorii trebuie să se uite la toate elementele care influențează costul de finanțare, comisioane, asigurări adiacente. În plus, să analizeze facilitățile pe care banca le pune la dispoziția consumatorului, cum ar fi confortul pentru plăți anticipate și posibilitatea ca acestea să se facă online”, recomandă și Ana Popescu.

„Vom asista în mod cert la probleme în ceea ce înseamnă restituirea creditelor existente”

Potrivit consultantului CSALB, Ionuț Ștefan, vom asista „în mod cert” la probleme în ceea ce înseamnă restituirea creditelor existente, date fiind majorările de taxe și impozite ce ar urma să intre în vigoare în 2025.
„Când te gândești la un credit trebuie să vezi exact care va fi nivelul costurilor tale lunare și să-ți calculezi gradul de îndatorare luând în calcul și cheltuielile indispensabile. Tot înainte de credit trebuie să anticipezi inclusiv posibilitatea apariției unor evenimente neașteptate, precum problemele de sănătate sau evenimente în familie care pot afecta resursele financiare și capacitatea de rambursare a împrumutului. Aceste evenimente neplăcute sunt invocate în majoritatea cererilor trimise de consumatori către CSALB.

Pentru bancă este relevant și comportamentul de economisire al clientului, iar acesta contribuie la creșterea scorului pentru accesarea împrumutului. Dacă banca vede că omul a pus 10 lei deoparte, se gândește că ar putea plăti o rată de 12 lei.

Și eu anticipez o perioadă dificilă din punct de vedere fiscal. Cred că vom citi sub brad Monitorul Oficial, ca să vedem dacă s-a schimbat ceva în Codul Fiscal. Așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, majoritatea schimbărilor legislative fundamentale au apărut în perioada 23-31 decembrie. Adică, atunci când oamenii pot înghiți mai ușor veștile negative. Mă aștept la o majorare a cotei de TVA ținând cont de ponderea mare în încasările de la bugetul statului din această taxă. Însă majorarea va avea consecințe directe atât în consum, cât și în ceea ce înseamnă reașezarea priorităților personale. Vom asista în mod cert la probleme în ceea ce înseamnă restituirea creditelor existente.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button