Expres

Brașovenii racordați la sistemul centralizat de termoficare sunt la mâna vecinilor

Brașovenii racordați la sistemul centralizat de termoficare sunt la mâna vecinilor

Mai mulți cititori myTEX.ro ne-au sesizat că, deși temperaturile exterioare au coborât deja sub pragul înghețului, în blocurile în care ei locuiesc și care sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare caloriferele au rămas reci. Oamenii spun că au întrebat la a Serviciul Public Local de Termoficare (SPLT), afalt în subordinea Primăriei, și la asociațiile de proprietari, au făcut solicitări, dar nu au primit un răspuns concret, doar promisiuni. Conform legii, furnizarea încălzirii în sistem centralizat este pornită după ce trec trei zile consecutive în care temperatura medie zilnică, în intervalul orar 18:00-06:00, este de +10 grade Celsius sau mai mică.

Ce se intîmplă cu SPLT? Nici măcar apă in instalații nu au băgat, iar temperaturile coboară sub 0, nu sub 10 (pragul minim). Am un vecin care s-a operat pe cord, va muri de frig inainte să moară de boală, are 15 grade in casă. Nu e normal ca mesajul să fie: nu vă mai montați centrale de apartament, rămîneți racordați la rețeaua centrală, dar să ii lași pe oameni să dîrdîie. Unii sint bătrîni, alții au copii mici… Eu am sunat la ei și «speră», deși nu cu speranțe funcționează centralele…”, ne-a scris o cititoare care locuiește pe 15 Noiembrie.

Un mesaj similar a venit din cartierul Florilor, de pe Lămâiței.

Am sunat la SPLT Brașov, am scris email, am vorbit la asociație și toate degeaba. Este crunt! Este foarte frig în apartamente. Sunt multe familii cu copii mici, bătrâni. În alte zone din oraș s-a dat deja drumul la căldură, de mai bine de o săptămână”, ne-a scris altă cititoare.

Din fericire, în blocul în care locuiește, la câteva ore după mesaj a început furnizarea căldurii.

Pe lângă condiția ca temperaturile să fie, timp de trei zile, sub 10 grade Celsius pentru furnizarea de căldură în sistem centralizat e nevoie și de o solicitare din partea asociației de proprietari. Or, asta înseamnă ca proprietarii să fie, în majoritate, de acord. Asta e mai greu de făcut, pentru că, în octombrie, încălzirea în sistem centralizat este mai scumpă, față de sezonul de iarnă.
Astfel, oamenii sunt la mâna vecinilor.

La solicitarea asociațiilor de proprietari se poate furniza agent termic pentru încălzirea locuințelor. Până în prezent există mai multe cereri la Serviciul Public Local de Termoficare, pentru puncte termice și centrale termice din cartierele Tractorul, Noua, Florilor, Centru Civic, Astra și Gării. Majoritatea cetățenilor care beneficiază de agent termic de la SPLT nu doresc furnizarea de căldură, deoarece în această lună, pe de o parte, TVA-ul este încă 19%, de la 1 noiembrie, pe perioada sezonului rece, acesta coboară la 5%, iar pe de altă parte, în această perioadă nu există nici ajutoare pentru încălzire”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea, la Radio România Brașov FM.

Pe de altă parte, la acest moment primește căldură în sistem centralizat corpul B al Școlii Gimnaziale nr. 6, de pe strada Aurel Vlaicu. În cazul unităților de învățământ se poate furniza în orice moment căldură către aceste instituții. Ele sunt pe rețeaua primară, astfel încât nu depind de furnizarea către asociațiile de proprietari, a mai precizat Toarcea.

La Braşov, preţul unei gigacalorii este de 243,41 lei fără TVA. În perioada noiembrie-martie, se aplică o cotă de TVA de 5%. În perioada aprilie-octombrie, cota de TVA pentru Gcal este de 19%.
În prezent, în municipiul Braşov sunt racordaţi la sistemul centralizat aproximativ 6.000 de abonaţi, persoane fizice şi juridice, conform sursei citate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button