„Pinii din Roma”, la Filarmonica Brașov
„Pinii din Roma”, la Filarmonica Brașov
Citiți și:
Concert și Masterclass de percuție cu artiști japonezi
După succesul concertului de săptămâna trecută, care i-a avut în prim-plan pe dirijorul Cristian Oroșanu și violoncelistul Răzvan Suma, Filarmonica Brașov invită publicul meloman la un nou concert simfonic.
Joi, începând cu ora 19:00, în Sala Mare a Filarmonicii Brașov va avea loc un concert simfonic memorabil, cu un program remarcabil. Sub bagheta dirijorului Radu Popa, orchestra simfonică va interpreta un program divers, evenimentul avându-l ca solist pe talentatul clarinetist Mihai Ailenei. Repertoriul serii va include lucrări de Claude Debussy, Gaetano Donizetti, Johann Sebastian Bach și Ottorino Respighi. Piesele alese pentru această seară sunt:
Rapsodia pentru clarinet și orchestră de Claude Debussy
Concertino pentru clarinet de Gaetano Donizetti
Passacaglia în do minor de Johann Sebastian Bach și Ottorino Respighi
Pinii din Roma de Ottorino Respighi
`Pinii din Roma de Ottorino Respighi, ultima lucrare din programul concertului, va încheia seara cu o călătorie fascinantă prin Orașul celor Șapte Coline. Acest poem simfonic în patru părți, compus în 1924, este al doilea dintre cele trei poeme dedicate Romei, precedat de Fântânile din Roma și urmat de Sărbătorile romane. Respighi folosește o paletă orchestrală vibrantă pentru a evoca imagini sonore spectaculoase ale peisajelor romane, de la scene contemporane până la cele care reînvie gloria Imperiului Roman. Este, fără îndoială, cea mai frecvent interpretată lucrare a compozitorului italian, oferind un final grandios serii de concert.
Concertul de joi seară va fi dirijat de Radu Popa, dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii Banatul din Timișoara, care este considerat unul dintre cei mai valoroși șefi de orchestră români ai momentului. Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, cu specializări în Compoziție și Dirijat Orchestră, și continuându-și studiile la Hochschule für Musik din Viena, Radu Popa a fost instruit de renumitul dirijor Erich Bergel, elev al legendarului Herbert von Karajan.
Cariera sa se desfășoară pe marile scene din România, precum Ateneul Român și Sala Radio din București, dar și la nivel internațional, unde a dirijat în săli prestigioase din Roma, Paris, Basel, Seoul și multe altele. Invitat permanent al celor mai mari orchestre din România, Radu Popa a dirijat la numeroase ediții ale Festivalului George Enescu, fiind apreciat atât de publicul meloman cât și de artiști și compozitori. Colaborările sale includ nume importante din muzica clasică, precum Valentin Gheorghiu, Alexandru Tomescu, Leontina Văduva și mulți alții, aducând pe scenă concerte de înaltă ținută artistică.
Solistul serii, clarinetistul Mihai Ailenei este un muzician de renume, recunoscut pentru activitatea sa atât în România, cât și pe scene internaționale. Este coordonatorul Ansamblului de suflători „Wind Nova Musica Viva” al Filarmonicii „Moldova” din Iași și prim-solist clarinetist al Orchestrei Simfonice a aceleași filarmonici. De-a lungul carierei sale, a susținut numeroase recitaluri și concerte ca solist, colaborând cu orchestre prestigioase din țară și din străinătate, sub bagheta unor dirijori de renume precum Ion Baciu, Gheorghe Costin, Alexandru Lăscae și Tiberiu Soare. A participat la turnee în Germania, Italia, Franța, Spania, Olanda, Elveția și Coreea de Sud, și a contribuit la numeroase înregistrări pe CD, radio și TV. Este, de asemenea, un participant constant al Festivalului Internațional „George Enescu” din București, alături de Filarmonica „Moldova” din Iași”, au transmis organizatorii.
Biletele pentru toate evenimentele pot fi achiziționate de la casieria Filarmonicii Brașov, unde sunt disponibile și bilete cu reduceri, sau online de pe pagina bilet.ro.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.