Expres

Ce trebuie să știi despre perioadele necontributive

Ce trebuie să știi despre perioadele necontributive

Casa Națională de Pensii Publice a făcut precizări cu privire la perioadele asimilate și perioadele necontributive din cadrul sistemului de pensii din România. Atât perioadele asimilate, cât și cele necontributive sunt luate în calcul la stabilirea dreptului la pensie și la calcularea acesteia, deși pentru aceste perioade nu au fost plătite contribuții.

Conform documentului, acestea reprezintă o componentă a sistemului de pensii din România, care oferă anumitor categorii de persoane posibilitatea de a beneficia de o pensie chiar și în condițiile în care nu au realizat un stagiu complet de cotizare contributiv. Acestea sunt perioade recunoscute de lege ca vechime în muncă sau ca stagiu de cotizare, în ciuda faptului că nu au fost achitate contribuții de asigurări sociale pentru ele.

Perioadele asimilate sunt acele perioade pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuții de asigurări sociale, dar care sunt considerate prin lege echivalente stagiului de cotizare.

Printre exemplele de perioade asimilate se numără perioada în care o persoană a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar, cu condiția absolvirii acestuia, perioada în care a satisfăcut serviciul militar, perioada în care a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului, dar și altele, conform legislației în vigoare. O excepție importantă o constituie perioada concediului pentru creșterea copilului, care, deși este considerată perioadă asimilată, este luată în considerare și la calculul stagiului de cotizare contributiv.

Pe de altă parte, perioadele necontributive sunt cele recunoscute ca vechime în muncă sau stagiu de cotizare în baza unor acte normative specifice și care vizează anumite categorii de persoane. Spre deosebire de perioadele asimilate, pentru perioadele necontributive nu a existat obligația plății contribuțiilor de asigurări sociale.

Printre exemplele de perioade necontributive enumerate în documentul citat se numără perioadele recunoscute persoanelor persecutate politic din perioada dictaturii instaurate la 6 martie 1945, perioada în care soțul sau soția și-a urmat partenerul/partenera într-o misiune permanentă în străinătate, perioadele în care o persoană a beneficiat de ajutor de șomaj sau de integrare profesională ori perioadele de șomaj tehnic sau perioadele lucrate în condiții deosebite sau speciale de muncă. De asemenea, trebuie reținut că, deși facilitează accesul la pensie pentru anumite categorii de persoane, perioadele asimilate și necontributive nu înlocuiesc integral stagiul de cotizare contributiv.

Ambele categorii sunt definite de Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, intrată în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2024. Aceeași normă stabilește și că stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp constituită din:
stagiul de cotizare contributiv;
perioadele asimilate stagiului de cotizare;
perioadele necontributive, recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button