Politic

Brașovul ar putea avea încă un consulat onorific

Brașovul ar putea avea încă un consulat onorific

Excelenţa Sa Dr. Robert Kokalj, ambasadorul Republicii Slovenia în România, a efectuat vineri, 11 octombrie, o vizită de curtoazie la Braşov. Înaltul oficial a fost primit de Constantin Todorică Şerban, preşedintele Consiliului Judeţean, şi de Mihai Pascu, directorul Direcţiei Generale Drumuri Judeţene şi Servicii Publice.
A fost prima întâlnire a ambasadorului sloven cu conducerea administrativă a judeţului Braşov, de la preluarea portofoliului său în ţara noastră, în august 2023. Pe parcursul unei ore, discuţiile s-au axat pe modul în care pot fi dezvoltate şi diversificate relaţiile bilaterale în plan economic, turistic, comercial şi investiţional.
Am avut onoarea şi privilegiul de a primi vizita Excelenţei Sale Dr. Robert Kokalj, Ambasadorul Republicii Slovenia la Bucureşti, care a avut cuvinte de apreciere faţă de municipiul şi judeţul nostru. Împreună cu colegul Mihai Pascu i-am prezentat distinsului oaspete posibile domenii de cooperare bilaterală, aşa cum sunt turismul – cu componenta de sporturi de iarnă şi de dezvoltare a punctelor gastronomice locale, precum şi serviciile de salvamont-salvaspeo – un sector vital la nivel social, în care am putea avea un schimb de bune practici şi chiar am putea accesa în parteneriat fonduri de la Comisia Europeană pentru echipamente, dotări şi stagii de pregătire comune”, a menţionat preşedintele CJ Braşov.

Un alt subiect a vizat învăţământul superior braşovean şi deschiderea pe care conducerea Universităţii Transilvania o are pentru încheierea unor parteneriate, cooperări şi schimburi de experienţă cu instituţii academice din Europa şi întreaga lume.
Constantin Todorică Şerban a menţionat că „Universitatea Transilvania este cea mai importantă instituţie academică din Regiunea Centru şi cea de-a cincea ca importanţă din România, de aceea vom facilita conexiunea între domnul rector Ion Vasile Abrudan şi Ambasada Sloveniei în România, astfel încât de comun acord să fie identificate parteneriate bilaterale în domeniul învăţământului superior şi al cercetării ştiinţifice”.

Nu în ultimul rând, preşedintele CJ a adus în discuţie posibilitatea deschiderii unui Consulat Onorific al Republicii Slovenia la Braşov, în contextul în care ambasadorul Robert Kokalj a precizat că o altă întâlnire din programul său este cea cu consulul onorific al Sloveniei la Cluj-Napoca, Lucia Nora Morariu, programată în Poiana Braşov.
„I-am comunicat Excelenţei Sale că pentru noi, ca autoritate administrativă judeţeană, ar fi foarte importantă deschiderea unui Consulat Onorific al Sloveniei la Braşov, ca o garanţie în plus a întăririi relaţiilor bilaterale între judeţul nostru şi partenerii sloveni. Ideile propuse au fost bine primite de domnul ambasador, astfel că putem privi cu optimism perspectivele de colaborare şi punţile de legătură între ţările noastre”, a menţionat Constantin Todorică Şerban.

Până în prezent, Franța, Iordania, Chile, Republica Moldova, Italia, Polonia, Filipine au consulate onorifice la Brașov.

Judeţul Braşov şi România au multe de învăţat de la Slovenia, o ţară cu o suprafaţă semnificativ mai mică decât ţara noastră, dar campioană la investiţii străine directe, la investiţii în domeniul Hi-Tech prin care sunt asigurate servicii de înaltă calitate, cu o industrie farmaceutică extrem de dezvoltată şi un turism montan şi de sporturi de iarnă renumit în întreaga lume.

De altfel, primarul Allen Coliban, cu care ambasadorul Sloveniei s-a întâlnit tot vineri, a avut o propunere în acest sens (detalii aici).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button