Expres

A început festivalul Braşov Science, Education & Technology

A început festivalul Braşov Science, Education & Technology
Think in the future este expresia care redă cel mai bine orientarea și spiritul festivalului, deschiderea către oameni și aducerea ideilor și a aspirațiilor lor pe o scenă publică în care dialogurile se desfășoară sub semnul raționalității și toleranței.

Cea de-a treia ediţie a SETbv, primul festival de știință și educație din Brașov, este organizată de Asociația District Hub și Centrul Cultural Apollonia şi vă propune 16 zile de evenimente educaţionale, culturale şi ştiinţifice, în mai multe locaţii din Braşov, dar şi în mediul online, în perioada 8 octombrie – 17 decembrie 2024.

Inteligenţa Artificială, educaţia climatică, filosofia, jurnalismul, antropologia, dar şi lumea plină de inovaţie a ştiinţei sunt doar câteva dintre temele care ne vor ghida pe parcursul a două luni de evenimente: conferințe, paneluri, workshopuri și proiecții de filme.

Alexandru Pogăciaş deschide, în 18 octombrie, seria Dialogurilor SETbv şi ne propune o incursiune fascinantă în limbajul istoriei. Într-un eveniment moderat de Andrei Pena, vom încerca să aflăm în ce măsură istoria este o reconstrucție a trecutului prin prisma prezentului.

În 19 octombrie, Emanuel Socaciu intră în dialog cu publicul pe tema altruismului eficace, a datoriei morale, dar și a posibilității unei viziuni morale obiective. Oricare ar fi tema selectată, analiza se va îndrepta spre posibilele corelații cu sfera politicii.

Alexandru Dincovici prezintă, în 8 noiembrie, pornind de la aspecte ale utilizării limbajului, modalitățile prin care discursul științific poate să creeze realități și oferi spre exemplificare situații din psihologie, psihiatrie, economie și politică.

Claudiu Tănăselia abordează, în 9 noiembrie, aselenizarea și o plasează în intervalul dintre ceea ce putem spune clar despre proces, cu referire comparativă la programele Artemis și Apollo, și ceea ce este fake-news despre misiunile spațiale actuale.

Mircea Dumitru, în 23 noiembrie, explorează modalitățile prin care construim înțelesurile lucrurilor cu care operăm, din perspectiva relaționismului semantic. Mintea noastră proiectează sensuri elementelor cu care interacționăm și, în acest fel, experiențele noastre devin reale.

În panelurile din cadrul Dialogurilor SETbv abordăm teme educaționale din trei perspective:

În 22 noiembrie, împreună cu patru studenți care studiază în Marea Britanie, Olanda și România, discutăm despre experiențele lor universitare și invităm publicul să descopere ceea ce este comun și ceea ce diferențiază practicile din universitățile europene.
În 6 decembrie, invitații noștri sunt trei elevi alături de care vom analiza sistemul preuniversitar de învățământ din România.
În data de 7 decembrie, închidem seria Dialogurilor SETbv din ediția a III-a Brașov Science, Education & Technology printr-un dialog cu Radu Uszkai și Mugur Martinescu despre ceea ce înseamnă Inteligența Artificială utilizată în educație, avantajele și riscurile asociate folosirii ei și cum putem să ne formăm prin integrarea ei în viața noastră.

Workshopuri, cursuri, seminare

În cadrul SETbv, interacțiunea dintre public și profesioniști este bine realizată în cadrul workshopurilor propuse de către organizatorii și partenerii festivalului.

Temele propuse acoperă domenii diverse și răspund intereselor de cunoaștere variate ale participanților: vom discuta despre cultură politică, dezinformare în social media și securitate cibernetică, despre știința descoperită cu pasiune prin experimente, despre schimbări climatice și mobilitate într-o lume tot mai conectată.

La ediția a III-a a SETbv, organizatorii vă propun explorarea unor fenomene sociale complexe care generează dezbateri intense în multe țări, prin intermediului cursului Culture Shift: De la Triburi la TikTok, în care temele abordate vor fi migrația, familia, social media și religia. De asemenea, Seminarul de Filosofie este construit ca o provocare la dialog și inițiativă critică despre 13 idei filosofice care ne-au marcat evoluția culturală.

Linkurile de înscriere la workshopuri, cursuri și seminare sunt accesibile aici pe http://setbv2024.districthub.ro, secțiunea Program sau Workshopuri.

Proiecții de filme

Alături de Kinedok, continuăm, în cadrul SETbv, proiecțiile de filme care generează reflexie, dialog și, sperăm, asumare. Am programat trei seri cu proiecții de filme prin care invităm publicul la un dialog despre nesupunere civilă și conspirații, naționalism și memorie colectivă, iluzia și realitatea libertății într-o lume distopică.

Accesul la evenimentele din cadrul SETbv este liber, în limita locurilor disponibile!

Detalii despre evenimente şi programul complet sunt disponibile pe http://setbv2024.districthub.ro, respectiv pe reţelele de socializare ale Asociaţiei District Hub şi ale Centrului Cultural Apollonia!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button