Expres

Nou record național de adâncime pentru o peșteră din țară, stabilit în Masivul Piatra Craiului

Nou record național de adâncime pentru o peșteră din țară. Avenul de sub Vârful Grind, cea mai adâncă peșteră din țară, a câștigat 1,5 metri în adâncime și sunt perspective mari de continuare!

În urma taberei de explorare Grind 2024, Avenul de sub Vârful Grind a ajuns la adâncimea de -801,5 metri, fiind actualizat astfel recordul de adâncime pentru o peșteră din țară. Vechiul record de adâncime a fost stabilit anul trecut, în același aven, adâncimea atinsă atunci fiind de -800 m.

Eforturile din tabăra din acest an au fost canalizate către creșterea siguranței și eficientizarea parcursului zonei din apropierea fostului sifon de la -775 m. În paralel, a fost amenajat un bivuac la cota -775 m pentru a putea explora în condiții optime în zona terminusului din 2023 de la -800 m și dincolo de aceasta.

Nou record național de adâncime pentru o peșteră din țară

La finalul taberei, după ultima sesiune de dezobstrucție și lărgire a bazei puțului din precedentul punct terminus, o echipă de explorare a ajuns pe o săritoare mai jos, depășind zona îngustă atinsă în 2023 cu 1,5 metri – adâncime determinată prin topografia noii porțiuni. Dincolo de acest punct a fost găsită o nouă trecere, impenetrabilă pentru moment, dar este vizibilă o continuare verticală de 3-5 metri și o continuare probabilă dincolo de aceasta, care este un nou imbold pentru explorările viitoare din Avenul de sub Vârful Grind.

Cele mai mari realizări ale taberei au fost asigurarea unui traseu mult mai sigur și mai eficient în zona din apropierea fostului sifon. Turele din aceasta zonă au vizat modificarea unui pasaj pentru drenarea permanentă a galeriei inundate (fostul sifon) de la -775 m, lărgirea unui pasaj aval de galeria inundată, amenajarea unui bivuac avansat la -775 m, îmbunătățirea sistemului de drenaj instalat anul trecut prin construcția unei captări deasupra bivuacului – pentru protecția acestuia și dirijarea controlată a apei ce curge prin aven în această zonă.

Articole asemănătoare

Lucrările vor asigura un mediu propice explorărilor viitoare dincolo de punctul terminus și o bună șansă de a descoperi noi verticale și stabili noi recorduri de adâncime.

Nou record național de adâncime pentru o peșteră din țară

Între alte obiective s-au numărat îmbunătățiri aduse echipărilor din partea superioară a avenului și îmbunătățirea parcursului unei porțiuni de sub bivuacul de la -540 m prin lărgirea unei galerii strâmte și prin consolidarea a doua puncte cu blocuri instabile.

Pentru a putea atinge obiectivele propuse, câteva echipe au fost nevoite să petreacă între 6 și 10 zile consecutive în bivuacul principal de la -540 m și în cel avansat de la -775 m. Un fapt inedit este că unul din participanți a petrecut fiecare zi în subteran din cele 16 de activități în peșteră.

Dincolo de explorarea în premieră a unor noi galerii și stabilirea unui nou record național, explorările din Piatra Craiului aduc în prim plan și noi informații geologice despre structura internă și despre hidrogeologia Masivului Piatra Craiului, informații ce vor putea fi folosite în viitor de cercetători în scopuri de utilitate publică.

O cantitate considerabilă de materiale de explorare a trebuit transportată pe un traseu montan de 2,5 ore, până în apropierea crestei masivului, în apropierea intrării în aven.

Nou record național de adâncime pentru o peșteră din țară

Avenul de sub Vârful Grind este cel mai adânc din România, în prezent având o adâncime de -801,5 metri. A fost descoperit în anul 1985 într-o zonă în care există unul dintre cele mai mari potențiale de denivelare din țară și este încă în explorare. Este o cavitate formată preponderent din puțuri și verticale, parcurgerea avenului fiind una dificilă, făcută în totalitate pe corzi, folosind tehnica de progresie specifică speologiei.

Tabăra de 19 zile din Munții Piatra Craiului a avut 34 de participanți care și-au adus aportul la realizările din acest an, la suprafață sau în aven, și a fost organizată de Clubul de Speologie Silex Brașov, Asociația Speologică Focul Viu și Clubul de Speologie Avenul Brașov, alături de membrii cărora au participat doi speologi de la Clubul de Speologie Vulcan Craiova și de la Clubul de Speologie Prusik Timișoara. Tabăra a beneficiat de sprijinul moral și susținerea financiară oferite de Federația Română de Speologie și de Uniunea Internațională de Speologie (UIS – Union Internationale de Spéléologie).

Intrarea în Avenul de sub Vârful Grind (cunoscut și ca Avenul din Colții Grindului) se află la altitudinea de 1..922 m pe versantul estic al Munților Piatra Craiului. Este localizată pe abruptul de sub creasta principală, pe unul din Hornurile Grindului (vale de abrupt). Avenul se află în aria de protecție a Parcului Național Piatra Craiului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button