Expres

Pensia medie în contul de la Pilonul 2 a ajuns la 17.000 de lei

Pensia medie în contul de la Pilonul 2 a ajuns la 17.000 de lei

Pensia medie la Pilonul II a ajuns, până la această dată, la o sumă totală acumulată de 17.000 de lei iar unul dintre depunătorii la Pilonul II a ajuns la o jumătate de milion de euro. Aceste sume se adaugă în conturi, prin contribuția pe care beneficiarii o fac automat din salariu, lună de lună, informează Știrile ProTv.

Circa 8,2 milioane de români au bani în contul de pensie privată obligatorie. Un beneficiar are în medie peste 17.000 de lei. 20 la sută dintre participanți au în cont sub 1.350 de lei. Banii virați automat din salarii sunt investiți de administratorii de pilon 2 în titluri de stat și, într-o mai mică măsură, în acțiuni.

Un angajat contribuie, în medie, cu 383 de lei la pilonul 2, bani care se retrag automat în fiecare lună din salariu. Dar contribuțiile medii lunare sunt mai mari acolo unde și salariile sunt mari. În București, 529 de lei, Cluj sau Timiș.

Suma totală adunată în conturi a ajuns la jumătatea anului la 143 de miliarde de lei, cu aproape o treime în plus față de aceeași perioadă a anului trecut. Contribuția lunară la pilonul 2 a fost majorată de Guvern de la 3,75% din salariul brut la 4,75%.

În prima jumătate a anului, 29.000 de oameni și-au retras banii. Au ajuns la vârsta pensionarii, dar au fost și cazuri de invaliditate sau deces. Banii pot fi scoși integral sau eșalonat în cel mult 5 ani. Cei mai mulți aleg prima variantă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button