Timp liber

De neratat: cea mai faimoasă și cea mai mare orchestră țigănească din lume, în Piața Sfatului

De neratat: cea mai faimoasă și cea mai mare orchestră țigănească din lume, în Piața Sfatului

Un eveniment cu adevărat special la Braşov va fi concertul Budapest Gypsy Symphony Orchestra, care are 100 de membri şi va performa astăzi, de la ora 19:30, pe scena mare din Piaţa Sfatului. Concertul este parte din Festivalul Zilele Culturii Maghiare din Țara Bârsei.
Uitați tot ce știați despre orchestrele faimoase de muzică simfonică. Aici vorbim de mai mult de-atât. Renunțați la orice încercare de-a vă imagina ce se va întâmpla pe scenă: mereu e altceva, surprinzător și fermecător. Ridicați la pătrat toate așteptările pe care le aveți de la un astfel de spectacol: artiștii aceștia le vor depăși oricum.
Piața Sfatului se va transforma în locul de „joacă” al unui ansamblu cu o virtuozitatea uimitoare și o poftă de viață molipsitoare: „Budapest Gypsy Symphony Orchestra” este esența meșteșugului artistic și a spiritului ludic.
Repertoriul vast și cuceritor este dublat de entuziasm de nestăpânit. Pentru că membrii orchestrei supranumite „100 de viori” nu-și propun să-și țină în frâu entuziasmul. Ce rost ar avea? Marea muzică îi însuflețește și le dă sens. Iar ce îi leagă pe artiști este ceea ce creează și legătura cu spectatorii: bucuria de a fi împreună.
Orchestra, numită şi „100 Gypsy Violins”, a fost înfiinţată în 1985 şi este, şi astăzi, cea mai mare orchestră ţigănească din lume. Membrii ansamblului au învăţat încă din copilărie modul deosebit în care interpretează melodiile şi cu care cuceresc, de decenii întregi şi generaţie cu generaţie, publicul din întreaga lume. Sonoritatea şi orchestrarea lucrărilor pe care le interpretează sunt unice şi inconfundabile.
Fiecare membru al trupei este un muzician versatil şi priceput, astfel că interpretează excelent orice gen muzical. În repertoriul bogat al orchestrei se regăsesc, printre altele, opere de Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Ceaikovski, Sarasate, Strauss, cântece de operetă şi cântece populare, piese ţigăneşti maghiare tradiţionale. Cântă atât în versiunea de cameră, cât şi ca formaţie mare de orchestră simfonică.

Cea mai faimoasă și cea mai mare orchestră țigănească din lume

De aproape 40 de ani, Orchestra Simfonică Țigănească din Budapesta păstrează tradițiile și reprezintă o valoare de neprețuit la nivel global. Cu arta și muzica ei, această orchestră va găsi calea către inima publicului oriunde și oricând, îmbogățind astfel portofoliul colorat al culturii europene. De la înființarea sa din 1985, orchestra a susținut mai mult de o mie de concerte- de la mici locuri comunitare până la săli de concerte mari și celebre din întreaga lume. Au cântat în orașe din Africa, America, Asia, Australia și Europa. A devenit astfel o instituție emblematică în sine care transmite și reprezintă o serie de valori în cadrul concertelor, punând astfel și o punte între diferitele pături sociale, notează Radio România Muzical.
Potrivit criticilor, „există ceva încântător” atunci când „cea mai faimoasă și cea mai mare orchestră țigănească din lume” apare pe scenă. Motivul din spatele acestui lucru este entuziasmul de la fiecare spectacol. Pe lângă operele de artă clasice – inclusiv cele ale lui Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Ceaikovski, Sarasate, Strauss – publicul este încântat și de muzica tradițională țigănească maghiară, cât și de cântece populare.
Spectacolele lor înseamnă atât conservarea și îngrijirea sunetului tradițional, redat de aranjamente speciale și unice, dar și experimentarea muzicală a lumii moderne.
Trupa cu o bogată istorie a obţinut în 2002 Premiul pentru Patrimoniul Maghiar şi a ajuns, în acelaşi an, şi în Cartea Recordurilor Guinness, totodată începând cu 2014 poate folosi şi titlul de „Hungarikum” datorită „activităţii artistice de înaltă calitate şi a eforturilor de păstrare a tradiţiei, precum şi renumelui mondial al trupei”.
Acest titlu denotă o valoare demnă de a fi distinsă şi evidenţiată, o realizare de vârf prin caracteristica, unicitatea şi calitatea sa. Această valoare este păstrată şi îngrijită de orchestră în fiecare zi, iar în lumina acestor fapte, putem spune că activitatea artistică tradiţională a trupei de 100 de membri reprezintă o valoare inestimabilă şi inegalabilă în lume. Tocmai de aceea, nu rataţi concertul lor, aceasta fiind una dintre rarele ocazii în care publicul îi poate vedea la Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button