Expres

Brașovul e în etapa finală pentru Misiunea UE 100 de orașe inteligente

Brașovul e în etapa finală pentru Misiunea UE 100 de orașe inteligente

Brașovul este unul dintre cele 16 orașe care au trecut de prima etapă de evaluare, cea de verificare a eligibilității, în cadrul Apelului de proiecte M100 pentru 10 Orașe din România, parte a Misiunii UE 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic.
Urmează evaluarea tehnică și calitativă și selecția strategică – etapă ce se va concentra pe maximizarea impactului, promovarea diversității, stimularea incluziunii și încurajarea parteneriatelor.

Procesul respectă etapele parcurse la nivel european pentru desemnarea celor 112 orașe selectate în Misiunea Europeană și este coordonat de un juriu internațional format din profesioniști renumiți din diverse domenii relevante, cum ar fi urbanismul, neutralitatea climatică sau dezvoltarea durabilă.

În urma acestor evaluări vor fi selectate cele 10 orașe care vor primi susținere în transformarea lor în comunități sustenabile și mai puțin poluate. Orașele selectate vor fi anunțate oficial în cadrul evenimentului Climate Neutrality Forum M100 care va avea loc pe 29 și 30 octombrie 2024.

Cele 16 orașe înscrise în această competiție sunt: Alba Iulia, Bistrița, Bârlad, Brașov, București, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Reșița, Sfântu Gheorghe, Timișoara, Târgoviște și Târgu Mureș, reprezentând cele șapte regiuni de dezvoltare ale României.

Misiunea UE: 100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030 este una dintre cele 5 misiuni UE și va sprijini, promova și pune în valoare 112 orașe în transformarea lor privind tranziția verde. Orașele joacă un rol fundamental în atingerea neutralității climatice până în anul 2050 și sunt locul în care strategiile de decarbonizare a sectorului energetic, transport, urbanism și chiar agricultură coexistă și se intersectează.

Brașovul e în etapa finală pentru Misiunea UE 100 de orașe inteligente

Orașele care au aplicat în cadrul acestui program trebuie să aibă peste 50 000 de locuitori și să se angajeze ferm să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, pentru a combate schimbările climatice la nivel local.

Cele 10 orașe selectate vor primi sprijin tehnic în dezvoltarea capacității de atingere a neutralității climatice, având ca obiective: îmbunătățirea calității aerului, reducerea insulelor urbane de căldură, reducerea costurilor asociate cu producerea energiei (pentru orașe, gospodării, operatori economici etc.), reducerea riscului de sărăcie energetică, creșterea veniturilor generate de producerea energiei verzi, reducerea poluării și a disconfortului cauzate de trafic, reducerea riscurilor de accidente ce au loc în trafic, creșterea confortului și a calității transportului public, reducerea costurilor de transport pentru cetățeni, reducerea poluării olfactive cauzate de deșeuri.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button