Expres

Pas decisiv pentru realizarea SMID în județul Brașov

Pas decisiv pentru realizarea SMID în județul Brașov

Paşi importanţi realizaţi pentru implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în judeţul Braşov. Concret, au fost aprobate documentațiile aferente Planurilor de Urbanism Zonale (PUZ) – prin Hotărâri de Consiliu Local – pentru toate cele trei amplasamente din judeţ, unde vor fi realizate investiţii majore: Măieruș – o stație de sortare, tratare mecano-biologică, compostare, digestie și cogenerare; Părău – o stație de capacitate mult mai mică, ce va include sortare, tratare mecano-biologică şi compostare a deşeurilor; Hoghiz – o stație de transfer deşeuri.
Hotărările de Consiliu Local au fost aprobate în unanimitate la Măieruș și Hoghiz, dar la Părău, marți, proiectul a trecut, la a treia încercare, la limită, cu șase voturi din zece.
Prin realizarea unui sistem integrat de management al deșeurilor, ce va îngloba toate instalațiile necesare pentru colectarea, transportul, tratarea, reciclarea și depozitarea deșeurilor din județul nostru, vor fi realizate toate investiţiile necesare, astfel încât problema deşeurilor din toate localităţile judeţului nostru să fie rezolvată în conformitate cu directivele Uniunii Europene”, a reamintit vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Szenner Zoltan, care are atribuții proiectul SMID.
Vicele CJ a vorbit și despre provocările întâmpinate pe parcursul implementării acestuia, generate în principal de temerea că acele comunități care au în apropiere instalații ce vor face parte din SMID se vor alege cu gropi de gunoi, care le vor aduce poluare și disconfort.
Așa cum am mai făcut-o de nenumărate ori, reiterez faptul că în niciuna dintre cele 3 locații NU va fi depozit de deșeuri sau groapă de gunoi, așa cum unii în mod eronat insistă să prezinte lucrurile. (…) Elaborarea și aprobarea documentațiilor aferente PUZ au fost deosebit de complexe, mai ales pentru că dorind să facem lucrurile ca la carte, am tratat fiecare locație separat, am obținut absolut toate avizele de la instituțiile reglementatoare, în total 19 avize, impuse prin certificatul de urbanism și încă din faza de realizare PUZ am elaborat absolut toate studiile pe care le-am considerat necesare pentru obținerea acestor avize (…) Studii geotehnice, Studii topografice, Studii hidrogeologice, Studii de inundabilitate, Studii de compoziție a deșeurilor, Studiu privind estimarea potențialului de colectare separată a biodeșeurilor și a potențialui de compostare individual, Studii de dispersie, Studiu de evaluare a impactului asupra sănătății şi confortului populației.
De asemenea am respectat cu strictețe toate dispozițiile legale privind informarea publicului, atât în privința modului de informare cât și al duratei fiecărei etape. Atât în etapa cu privire la intenția de elaborare a PUZ cât și în cea de elaborare a propunerilor PUZ, întreaga documentație a fost la dispoziția publicului, deci și a consilierilor locali, acest lucru fiind mediatizat prin anunțuri la avizierul și pe site-ul fiecărei primării, dar si la avizierul și pe site-ul CJ Brașov cât și prin publicarea de anunțuri în presă, și prin panouri de informare pe terenuri. Eu personal, am mers și am verificat de mai multe ori existența acestor anunțuri și panouri informative. Totodată au fost înștiințați, în scris, toți proprietarii terenurilor precum și vecinii acestora.
Am organizat dezbateri publice la sediul Consiliul Județean, pentru fiecare locație destinată investiției, anunțată la fel, pe toate căile cerute prin reglementările legale în vigoare”.

Investiții valoroase pentru comunitățile locale

Szenner Zoltan a reiterat faptul că SMID este un proiect strategic, foarte important pentru întregul județ și fără conotații politice, aducând beneficii comunităților în care se regăsesc investițiile implicate.
Am fost plăcut impresionat de maturitatea consilierilor locali de la Măieruș și Hoghiz care au votat în unanimitate pentru aprobarea PUZ-urilor pentru investițiile care urmează să fie proiectate în localitățile lor.
Apreciez foarte mult și atitudinea consilierilor locali din Părău, care după mai multe ședințe în care au dezbătut proiectul, au votat pentru aprobarea PUZ-ului pentru investiția din Părău, știind că aceasta va fi în interesul comunității.
Nu pot să înțeleg însă atitudinea unor consilieri locali de la Părău, care fără ca măcar să fi consultat vreo dată documentațiile puse la dispoziție, au votat împotriva proiectului.
Știu că au existat discuții că se dorește mutarea investiției într-o altă localitate, dar asta arată doar că este o investiție valoroasă pentru comuna Părău, care va crea locuri de muncă și va aduce venituri semnificative la bugetul comunei.
Întotdeauna am afirmat că în cazul proiectelor mari, cu adevărat importante pentru întreg județul, acestea nu ar trebui subordonate intereselor politice.
Așa este și proiectul Sistem de Management Integrat la Deșeurilor, care este un proiect strategic, extrem de important pentru întreg județul Brașov.
Nu este proiectul meu, al vreunui primar sau doar al Consiliului Județean, este un proiect al întregului județ, pentru întregul județ
”, a mai afirmat vicepreședintele CJ Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button