Timp liber

„Interferențe” la Reduta – impactul tehnologiilor de vârf asupra exprimării artistice

„Interferențe” la Reduta – impactul tehnologiilor de vârf asupra exprimării artistice

Centrul Cultural Reduta prezintă până 2 septembrie, proiectul MEDIA-ART, un proiect artistic care explorează impactul pe care ansamblul tehnologiilor de vârf îl are asupra formelor contemporane de exprimare artistică. Artiștii invitați să-și expună lucrările în Galeria Reduta și în foaierul Centrului Cultural Reduta sunt: Zoița Delia Călinescu, Cristina Bodnărescu, George Urse, Tudor Petrican, Răzvan Gheorghe și Adrian Munteanu.
„Interferențe” este tema aleasă pentru cea de-a treia ediție a proiectului MEDIA-ART, accentul fiind pus pe colaborarea între diverse domenii de cercetare, artele spectacolului și noile tehnologii.
Predilecția artiștilor de a lucra cu alte tehnologii, precum video sau arta digitală în scopuri experimentale, redefinindu-le ca medii artistice, va avea ca rezultat crearea unor lucrări de artă inedite, precum instalație cu inserții florale și obiecte de tip ready-made, video mapping și sculptură-instalație sau chiar prezentarea unei entități virtuale capabile să discearnă gesturi umane și să răspundă interlocutorului prin schimbări de comportament.

Zoița Delia Călinescu expune, în Sala Arcadia a Centrului Cultural Reduta, o serie de lucrări de fotografie, artă video și instalație cu inserții florale, precum și obiecte de tip ready-made.
În „The Distance Between Two Unstable Bodies” artista prezintă o etapă a cercetării sale legate de investigarea unor formule de echilibru între distrugere și reconstrucție a naturii și a unei noi forme relaționare ce prezintă umanitatea ca element proactiv al ecosistemului.
Călătorind în Albania, artista a studiat formele sedimentare structurale ale reliefului albanez în zona Dropul i Sipërm, precum și flora specifică acestuia, iar artista a luat diverse probe de florǎ spontană (plante uscate ieșite din vegetație) şi fragmente sedimentare din sol. Creatoarea a urmărit să identifice elemente structurale care susțin dinamica rescrierii reliefului albanez.
Imaginea propusă de Zoița Delia Călinescu prezintă omul ca fragment al unui ecosistem, investigând posibilitățile creării unei relații firești de coexistență într-un microclimat mereu modificat și modificabil prin intervenția umană. În acest sens există mereu un conflict între ecosistemul natural și cel antropogen. Variabilitatea naturii surprinsă în fotografia artistei reflectă o imagine poetică, iar morfologia sunetului în video tinde să redea mixajul dintre sunetele ambientale și tehnologie, artista folosind sisteme ce includ amplificatoare audio al căror rol este de a sensibiliza o apropiere senzorială a omului de floră.

Tudor Petrican expune, până în 30 august 2024, instalația artistică Folclor. O placă cu simboluri tradiționale sus și jos și o parte mobilă în centru, cu personaje figurative, compune instalația. Instalația dispune de senzori de tip ultrasonic și de un buton. Fiecare utilizator, în funcție de mișcările aleatorii realizate, va putea controla diferite mișcări ale personajelor centrale în mai multe direcții stânga/dreapta.
Butonul are rolul de a porni la fiecare apăsare o animație aleatorie, în care mâinile și picioarele personajelor se mișcă după câteva mișcări prestabilite. Instalația este interactivă și poate fi controlată de 1-4 persoane. Câte una pentru fiecare senzor. Dacă o persoană intră în raza senzorului central, instalația intră în modul interactiv și va rămâne așa cât timp persoana stă în raza acelui senzor central, pentru ca alți patru senzori să activeze mâinile și picioarele stângi sau drepte.
Publicul va putea să-și creeze astfel propria configurație prin interacțiune, iar rezultatul este unul spectacular, reprezentând o horă.
Răzvan Gheorghe, prin conceptul de video mapping Natura va aduce, în schimb, un omagiu frumuseții și forței mediului natural. Acest demers se concentrează pe proiecții care redau elemente naturale și peisaje spectaculoase.
Folosind efecte artistice și stilizate, Natura reînvie peisaje naturale pe suprafețe urbane, de data aceasta pe fațada arhitecturală a Centrului Cultural Reduta.
Adrian Munteanu, prin conceptul de video mapping Visul, transformă fațada clădirilor în portaluri către lumi onirice, utilizând efecte vizuale captivante, precum forme fluide, culori vibrante și tranziții supranaturale. Spectatorii sunt invitați să se piardă într-o experiență imersivă, tehnica implicând transformarea fațadelor în reprezentări artistice tridimensionale.
Proiecțiile vor avea loc în 30 august, începând cu ora 18.00.
Cristina Bodnărescu & George Urse vor prezenta în perioada 1-2 septembrie, în Sala Arcadia a Centrului Cultural Reduta, instalația interactivă newmedia Imagined Critters. În lucrarea Imagined Critters, se pune în discuție ca inteligența artificială să devină conștientă; aceasta se realizează prin intermediul creaturilor nonumane imaginate, care sunt încărcate de capacitatea de a simți emoții și de a reacționa la gesturile și mișcările făcute de participanți. Fiecare mișcare a vizitatorului, înțeleasă de algoritm ca fiind corectă, va determina un răspuns audio-vizual din partea creaturii. Spre exemplu, atunci când participanții realizează un gest de salut, creaturile pot să răspundă printr-o schimbare a comportamentului lor, cum ar fi manifestarea unui sentiment de prietenie sau bucurie prin intermediul elementelor vizuale și sonore ale instalației. Instalația este gândită ca experiență imersivă pentru un singur vizitator (pe rând) și utilizează tehnologia senzorilor de mișcare, perturbând oarecum granițele dintre realitate și lumea virtuală.
Sunteţi invitaţi să descoperiți universuri artistice alternative, multisenzoriale, rezultate din fascinanta combinaţie dintre imaginaţie şi tehnologie.
Intrarea la evenimente este liberă.

Articole asemănătoare

Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button