Expres

Noul statut al elevului / Se introduce „sala de detenție”

Noul statut al elevului / Se introduce „sala de detenție”

Ordinele pentru aprobarea Statutului elevului, respectiv pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar au fost trimise spre publicare la Monitorul Oficial, a anunţat, miercuri, ministra Educaţiei, Ligia Deca.
Au fost trimise la Monitorul Oficial și urmează să fie publicate două dintre cele mai importante documente pentru școli: Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului. Vor intra în vigoare de la începutul acestui an școlar”, a transmis Ligia Deca, pe pagina de Facebook.
Potrivit acesteia, în situații excepționale, orele se vor putea desfășura online sau hibrid. De asemenea, pentru debirocratizare, o serie de documente realizate în școli vor putea fi stocate în format digital. „Ne dorim să încurajăm participarea școlilor la proiecte europene, prin urmare, acolo unde se derulează mai mult de trei astfel de proiecte, școlile pot numi un coordonator pentru proiecte europene”, Potrivit acesteia, în situații excepționale, orele se vor putea desfășura online sau hibrid. De asemenea, pentru debirocratizare, o serie de documente realizate în școli vor putea fi stocate în format digital. „Ne dorim să încurajăm participarea școlilor la proiecte europene, prin urmare, acolo unde se derulează mai mult de trei astfel de proiecte, școlile pot numi un coordonator pentru proiecte europene”, a afirmat ministra.

Noul statut al elevului – nota la purtare

Autoritățile au ținut cont de propunerile profesorilor și a fost introdusă prevederea conform căreia se va acorda o notă la purtare la sfârșitul fiecărui interval de învățare.
Este important de știut că această notă vizează exclusiv respectarea regulamentului școlii și a normelor de comportament. Media acestor note poate scădea, la finalul anului, în funcție de numărul de absențe”, a explicat Ligia Deca.
Referitor la numărul absențelor nemotivate pentru care se scade media la purtare, ministra a precizat că s-a revenit la prevederea conform căreia media va scădea cu un punct la fiecare 20 de absențe nemotivate, față de propunerea de 40, din proiectul lansat în consultare publică. Totuşi, „este interzisă folosirea absenţei ca mijloc de coerciţie”, se arată în documentul în care a apărut, ca noutate, „sala de detenție”.
Aceasta presupune amenajarea unei săli sau a unui spaţiu în care cadrul didactic poate decide să trimită elevii care deranjează orele. În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar şi informarea părintelui. De asemenea, cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absenţă, se arată în documentul amintit.

Posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație. În plus, este o măsură a cărei modalitate de aplicare va fi stabilită în regulamentul fiecărei școli, iar la elaborarea acestui regulament participă și reprezentanții părinților, ai elevilor și ai sindicatelor. Am încredere că la nivel local se vor identifica cele mai bune soluții, pentru că avem nevoie să respectăm nevoile fiecărui elev din sala de clasă”, a mai transmis ministrul Educației.

Sunt foarte multe asociaţii de elevi care critică această măsură, după model american, şi solicită eliminarea acesteia. Argumentele lor țin de faptul că „sistemul de învăţământ din România nu este pregătit pentru o astfel de schimbare radicală”.

Noul statut al elevului – telefoane confiscate


Una dintre prevederi, prezentă și acum în ROFUIP, menţionată şi în Legea învăţământului preuniversitar, dar neaplicată, interzice utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor, cu excepția cazurilor în care acestea sunt folosite în scop educativ și cu acordul profesorului. „Fără telefoane mobile în timpul orelor, cu excepţia utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic”. Nerespectarea interdicției privind folosirea telefoanelor mobile poate duce la confiscarea temporară a dispozitivelor de către personalul școlii. Acestea vor fi returnate la sfârșitul orelor din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți sau elevii majori, în funcție de regulamentul intern al instituției de învățământ.
Aceste prevederi nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu cerinţe educaţionale speciale (CES) sunt autorizaţi să le folosească.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button