Expres

Top recomandări la cumpărarea peștelui și preparatelor din pește

InfoCons a emis o serie de recomandări pentru oameni, de care să țină cont la cumpărarea peștelui și preparatelor din pește.

„Cu ocazia prăznuirii Schimbării la Față a Domnului, consumatorii care țin post au dezlegare la pește, ceea ce înseamnă că mulți dintre aceștia vor pregăti în această zi diverse mâncăruri și gustări care conțin pește. V-ați gândit însă la ce aspecte trebuie să fiți atenți atunci când achiziționați pește sau produse din pește? InfoCons vine în sprijinul dvs. cu câteva informații utile de care puteți ține cont pentru a vă asigura că produsele cumpărate sunt proaspete și sigure pentru consum”, au precizat reprezentanții asociației de protecție a consumatorilor.

Iată sfaturile pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește:

La peștele comercializat viu (crap, șalău, scrumbie, păstrăv, homari, creveți, crab etc.) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate. Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „agonie”, prezintă rupturi sau suprafața pielii discontinue;
Aspect: Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime. Semnele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate etc.;

Prospețime: Nu cumpărați pește sau produse din pește dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospețime;
Temperatura: Produsele pescărești trebuie păstrate și expuse la o temperatură optimă, apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață;
Etichete: Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă și nu cumpărați produse preambalate neetichetate;
Bon fiscal: Solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări;

Preparare: Pentru produsele pescărești care sunt preparate (fileuri, rondele, trunchiuri de pește etc.), atenția trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora. Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificate nu trebuie expuse și comercializate;
Icre: Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specifică speciei de pește de la care provin;
Produse congelate: Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murdar;
Produse afumate: Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specifică;

Locuri autorizate: Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul nu poate să asigure toate condițiile optime, atât din punctul de vedere al transportului, cât și al modului de depozitare și comercializare;
Data durabilității: Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button