Mai puține case și apartamente noi în Brașov, dar la prețuri tot mai mari / Situația imobiliară…
Mai puține case și apartamente noi…
Anul trecut au fost finalizate peste 45.000 de case si apartamente, în cele mai mari 10 piețe rezidențiale regionale din România, cele mai multe fiind livrate în București, Ilfov, Constanța, Timișoara, Cluj – Napoca și Brașov, potrivit unui raport realizat de compania de consultanță imobiliară SVN România.
Livrările de locuințe noi înregistrate în Cluj – Napoca și Brașov au continuat să se reducă, datele birourilor locale SVN din cele două orașe indicând că și 2024 va aduce un volum la fel de redus de livrări. Prețurile din cele două orașe au continuat, însă, să crească semnificativ și în acest an, apropiindu-se de o medie de 3.000 de euro pe metrul pătrat în Cluj – Napoca (+15% anual) și depășind pragul de 2.000 de euro pe metrul pătrat în Brașov (+19,1% anual, cel mai mare procent de creștere înregistrat la nivel național).
Constanta a urcat pe prima treapta a celor mai mari piețe regionale după numărul de locuințe livrate, exceptand regiunea București – Ilfov, ca urmare a creșterii semnificative a numărului de locuințe finalizate în Mamaia – Năvodari (+31% față de rezultatul anual anterior).
În București și Ilfov s-au livrat cu aproape 32% mai puține locuințe în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară a anului anterior.
Scumpiri substanțiale în Brașov
Așa cum scriam mai sus, o scădere a numărului de locuințe finalizate s-a înregistrat în 2023 și în Brașov, an în care orașul de sub Tâmpa a înregistrat cel mai mare volum de tranzacții imobiliare, exceptând regiunea București – Ilfov, potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Datele biroului local SVN Romania | Brașov arată că până la finalul lui 2024 ar putea fi livrate aproximativ 3.700 de locuințe noi în oraș și împrejurimi, nivel care ar fi în ușoară scădere comparativ cu cel înregistrat anul trecut.
„Brașovul trece printr-un ciclu economic de creștere semnificativă, fiind în lumina reflectoarelor: se anunță noi proiecte de investiții, sectorul turistic atrage tot mai multe mărci de renume internațional și numeroase persoane din județele învecinate dar și din cele din sudul țării aleg relocarea în Brașov. Zonele metropolitane orașului se dezvoltă de asemenea puternic și există o cerere tot mai ridicată pe segmentul de case. Toate acestea au contribuit la creșterea prețurilor cu 19,1% în ultimul an, cel mai ridicat nivel înregistrat la nivel național, fiind depășit astfel pragul de 2.000 de euro pe metrul pătrat util”, a comentat Răzvan Calița, managing partner SVN Romania | Brașov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.