Expres

Pe urmele prădătorilor sexuali, și la Universitatea Transilvania

Pe urmele prădătorilor sexuali, și la Universitatea Transilvania

Ministerul Educaţiei a anunțat abia miercuri controale în universităţile din ţară pe tema hărţuirilor şi modul în care au fost ele gestionate. Cerinţa vine după scandalul izbucnit odată cu dezvăluirile celor de la Snoop privind conduita morală şi etică a profesorului de SNSPA, Alfred Bulai, faţă de studente, cărora le cerea să se dezbrace sau cu care făcea sex, dar pe care le manipula zicându-le că ele l-au „sedus”.
Având în vedere cazurile recente semnalate în spaţiul public, la solicitarea Ministerului Educaţiei, Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU) va iniţia verificări la nivelul instituţiilor de învăţământ superior cu privire la: cazurile care au vizat elemente de hărţuire sexuală (sau fapte asimilate); modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară şi rezultatele acţiunilor întreprinse la nivel instituţional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenţie. Auditarea comisiilor de etică universitară va cuprinde şi prezentarea iniţiativelor la nivel instituţional pentru promovarea unor valori etice fundamentale, precum libertatea academică, respectiv combaterea discriminării, a abuzurilor şi a hărţuirii de orice tip”, au transmis reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
În Braşov, Universitatea Transilvania din Braşov a avut de gestionat două cazuri de agresiune sau hărţuire sexuală reclamate de studente, în 2023 şi 2024. Unul este împotriva profesorului Mihai Botiş, de la Facultatea de Construcţii, acuzat de foste studente, iar al doilea este împotriva profesorului Alexandru Matei, de la Facultatea de Litere, care a fost acuzat de tinere care nu i-au fost studente la Braşov.

Ce prevede noua lege

Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că „pentru prima dată, în noua Lege a învăţământului superior nr. 199/2023, au fost prevăzute definiţii clare pentru actele de hărţuire sexuală şi violenţă psihologică. Toate instituţiile de învăţământ superior au obligaţia de a respecta noile prevederi. Suplimentar, Ministerul Educaţiei a continuat îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei universitare, prin: adoptarea Codului-cadru de etică şi deontologie universitară, care interzice orice fel de hărţuire, inclusiv cea sexuală, alături de alte forme de exploatare; stabilirea obligaţiei ca instituţiile de învăţământ superior să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele naţionale sau interne privind etica şi deontologia universitară; stabilirea obligaţiei comisiilor de etică universitară de a realiza, începând cu anul universitar 2024-2025, activităţi de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică şi deontologie; stabilirea obligaţiei ca universităţile să elaboreze ghiduri operaţionale prin care detaliază procedurile legale şi administrative privind abordarea şi soluţionarea încălcărilor normelor de etică şi deontologie universitară”.

Te poţi adresa şi Ministerului, dacă universitatea nu ia în seamă reclamaţia.
Subliniem că, în cazul faptelor ce pot constitui abatere de la etica şi deontologia universitară, orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară din instituţia de învăţământ superior, cu respectarea confidenţialităţii identităţii personale. Ministerul Educaţiei poate fi sesizat pentru orice situaţie care vizează nerespectarea prevederilor şi a procedurilor legale care privesc etica şi deontologia universitară, în cazul în care sesizarea nu a fost soluţionată la nivelul instituţiei de învăţământ superior”, a mai transmis sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu a spus la începutul şedinţei de Guvern de joi că legea va fi modificată astfel încât orice autoritate publică, începând cu universităţile, să fie obligate să trimită sesizările cu referire la fapte penale direct la parchet şi poliţie. Declaraţia vine în contextul investigaţiei Snoop, care a scos la iveală abuzuri sexuale ale profesorului Alfred Bulai de la SNSPA.
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Educaţiei, Ligia Deca, să vină rapid cu propuneri legislative în acest sens.

Îi cer ministrului Educaţiei, Ligia Deca, să vină săptămâna viitoare cu propuneri de completare şi modificare a legislaţiei, în dialog cu Consiliul Naţional al Rectorilor. Cred că societatea noastră aşteaptă un fapt simplu şi clar: ca legea să protejeze în mod real victimele, iar agresorii să fie daţi rapid pe mâna justiţiei”, a declarat Ciolacu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button