Scumpiri majore la apartamente, în ultimul an, în România, inclusiv la Brașov / Declin în țări precum Germania și Franța
Scumpiri majore…
Prețurile medii ale apartamentelor scoase la vânzare – vechi și noi – au înregistrat o creștere de 16% comparativ cu luna iulie a anului trecut. Totuși, comparativ cu luna iunie a acestui an, prețurile apartamentelor din Capitală și din marile orașe din România au arătat o stabilizare, variațiile fiind infime, conform datelor colectate de Storia.
Revenind la comparația între iulie 2023 și iulie a.c., datele arată că au fost 37% mai multe interacțiuni între vânzători și cumpărători comparativ cu luna iulie a anului trecut.
În București, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost în luna iulie 2024 de 1.855 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în iulie 2024, de 1.811 euro/metru pătrat. Totodată, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.905 euro/metru pătrat, cu 16% mai ridicat față de luna iulie a anului trecut.
În Brașov, în luna iulie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Brașov a fost de 1.984 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a rămas de 2.044 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat față de cel din luna iulie 2023. Prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 23% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.933 euro/metru pătrat, conform ziare.com.
Prețul mediu al unei garsoniere de 40 mp din Brașov a fost în luna iulie a.c. de 79.343 euro. Un apartament de 55 mp cu două camere a costat în medie 109.097 euro, iar un apartament de 75 mp cu trei camere a ajuns la 148.768 euro. Pentru un apartament de 90 mp cu patru camere, prețul mediu a fost de 178.522 euro.
Cel mai mic preț mediu la garsoniere se găsește în Oradea, unde o garsonieră de 40mp costă 63.621 euro, în timp ce Cluj-Napoca se situează la polul opus, cu cel mai mare cost de vânzare al unei garsoniere medii: 109.621 euro. Apartamentele cu două camere (55mp) costă între 87.479 euro în Oradea și 150.729 euro în Cluj-Napoca, iar cele cu trei camere (75mp) au prețuri medii cuprinse între 119.290 euro în Oradea și 205.540 euro în Cluj-Napoca.
România a înregistrat creșteri ale prețurilor locuințelor, în timp ce Germania și alte țări au avut scăderi semnificative
Conform unei analize publicate recent în „Indicele Prețurilor Locuințelor” al Eurostat, prețurile la locuințe au scăzut cu 0,4% în zona euro și au crescut cu 1,3% în Uniunea Europeană în primul trimestru al anului curent.
Piețele imobiliare din Uniunea Europeană au înregistrat evoluții mixte: În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele, șapte țări au raportat scăderi anuale ale prețurilor locuințelor, în timp ce 19 țări au înregistrat creșteri. Luxemburg a avut cel mai mare declin anual, cu o scădere de 10,9% în prețurile locuințelor. Germania a raportat o scădere de 5,7%, iar Franța a înregistrat o scădere de 4,8%. La polul opus, Polonia a avut cea mai semnificativă creștere anuală a prețurilor locuințelor, de 18%. România a raportat o creștere anuală a prețurilor locuințelor de 5,5% în primul trimestru din 2024, după o creștere de 3,7% în ultimul trimestru din 2023, notează manager.ro, unde găsiți date și despre alte țări.
Care ar fi motivele scumpirilor
Care sunt motivele care stau în spatele acestor creșteri ale prețurilor locuințelor în România? O explicație ar putea fi la faptul că mulți oameni se mută în orașe pentru oportunități de muncă și pentru un nivel de trai mai ridicat, ceea ce crește cererea pentru locuințe. În plus, materialele de construcție si forța de muncă s-au scumpit, ceea ce a dus la creșterea costurilor de construcție – explicație valabilă doar pentru locuințele noi.
Mai mult decat atât, mulți investitori consideră imobiliarele o investiție sigură și profitabilă, ceea ce duce la achiziționarea de proprietăți în scopuri speculative, notează manager.ro.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Mancati rahat cu aceste statistici de cacao !