„Musica Kronstadt“ aduce elita muzicii clasice la Brașov
„Musica Kronstadt“ aduce elita muzicii clasice la Brașov
Ediția cu numărul șapte a Academiei de Vară „Musica Kronstadt 2024”, organizată de Asociația Culturală „Arte Kronstadt“ în perioada 4-11 august, vine în întâmpinarea tinerilor artiști și a publicului larg și aduce la Brașov elitele muzicii clasice mondiale de la: Orchestra Simfonică „Gran Teatro del Liceo” Barcelona , Filarmonica din München, Orchestra Simfonică Norrköping, Orchestra Simfonică Bilkent, Filarmonica „George Enescu” din București, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, Universitatea «Mozateum» Salzburg, Universitatea de Muzică din București, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca etc.
Proiect dedicat în principal instrumentelor de suflat, „Musica Kronstadt” este alcătuit din două Academii – una dedicată instrumentelor de lemn (flaut, oboi, clarinet, fagot, pian) și una dedicată instrumentelor de alamă (trompetă, corn, trombon și tubă) – la care s-au înscris anul acesta aproximativ 100 de cursanți, români și străini. Acestea oferă o agendă inedită cursuri de măiestrie, workshopuri, un concurs pentru absolvenții Academiei și concerte în locații emblematice precum Biserica Neagră, Brașov, Clubul Copiilor Brașov, Sala de Concerte a Colegiului Național „Aprily Lajos” din Brașov și Sala de Concerte a Liceului Vocațional „Tudor Ciortea” din Brașov.
Nume sonore la nivel mondial sunt prezente la Brașov cu diferite expoziții de inventică în domeniul instrumentelor de suflat și accesoriile acestora, având ca locații expoziționale Liceul Vocațional „Tudor Ciortea” și Colegiul Național „Aprily Lajos”.
Concertele solistice, camerale si orchestrale, susținute de participanții Academiei alături de artiști de renume mondial, dăruiesc Brașovului strălucirea și menirea unui oraș cultural la nivel internațional.
„Muzica Kronstadt își propune să ajute tinerii muzicieni români, să-i promoveze la nivel internațional și să-i facă cât mai competitivi pe viitor pe planul vocațional, pentru o integrare orchestrală cât mai eficientă. Academiile Muzica Kronstadt sunt două, una dedicată instrumentelor de lemn și una dedicată alămurilor. Profesorii participanți sunt de la orchestre celebre: Bianca Fiorito, Filarmonica din München, Teodor Țârlea, Filarmonica din Suedia, Adrian Petrescu, Filarmonica George Enescu din București, Sorin Crudu, Opera din Bruxelles, Ionuț Podgoreanu, Opera din Barcelona, Cezar Altur, aceeași instituție, ambii profesori la Conservatorul din Barcelona.
Ajung la Gödri Orbán, care este instrumentist în Filarmonica George Enescu, prim-fagotist și profesor la Conservatorul Național de Muzică din București, Universitatea Națională din București, sau George Hariton, profesor la Universitatea din Iași. Și avem concertele pentru publicul larg: Biserica Neagră, concertul de debut, de deschidere a academiilor, în data de 7 august, ora 18.00; continuăm cu Concertul academiștilor, din data de 8 august, Clubul Copiilor, ora 19.00, și Concertul – gală, din 11 august, care va avea loc la Sala Reduta, un concert maraton, care va debuta la ora 17.00 și unde vor concerta locurile întâi din concursul academiștilor, organizat în data de 10 august.
Acest concurs are menirea de a provoca tinerii participanți și la o realitate existențială în lumea unui muzician: concursul. Masterclass-ul este o idee frumoasă, dar trebuie concretizat printr-un examen. E un proiect dur, este un proiect maraton, copiii nu au prea mult timp liber și sunt orare de la ora 9 la ora 12, cu o pauză de masă, bineînțeles, reluăm activitățile de la ora 14 la ora 17.00, pe urmă avem cursurile de orchestră de la 17.20 la 18.30 și muzica de cameră. Deci se face muzică de dimineața până seara, 12 ore de cantonament pe zi, plus concerte. Îi motivăm pe plan mental de a rămâne implicați în ceea ce părinții investesc, practic în educație, și rămân corecți față de acest principiu“, a explicat Ludovic Armin Cora, fondatorul Musica Kronstadt, motivația și programul evenimentului.
Intrarea la concertele din 8 și 11 august este gratuită.
Proiectul este cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov, fiind unul dintre cele cinci proiecte culturale din această sesiune pe care primăria le finanțează cu suma maximă, de 250.000 de lei.
În 2024, primăria finanțează 51 de proiecte prin ghidul de finanțare pentru proiecte culturale, suma totală fiind de 6 milioane de lei.
Mai multe detalii despre eveniment, pe https://www.academyofmusic.eu/
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Cine e lighioana cu ciupilică albă-n cap?