Expres

UE va reforma sistemul de pensii?

Uniunea Europeană vorbește de multă vreme de o piață unică, în care oamenii, bunurile și banii să se poată deplasa fără opreliști în interiorul blocului, precum Statele Unite ale Americii, dar nu a reușit să se ridice la aceste promisiuni. Economia europeană este din ce în ce mai în urmă față de cele ale SUA și Chinei.


„Trebuie să finanțăm proiecte de inovare riscante pentru a recupera decalajul tehnologic cu SUA”, afirmă Stéphane Boujnah, CEO al celui mai mare grup bursier din Europa, Euronext.
Uniunea piețelor de capital este o încercare de a remedia situația economică. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că viitorul ei mandat de cinci ani este „momentul investițiilor”, care va începe cu „finalizarea uniunii piețelor noastre de capital”.


Așadar, economiile de 10 trilioane de euro ale europenilor par foarte atractive, potrivit cursdeguvernare.ro, care susține că s-ar putea să existe în curând un rebrand, sub forma unei „Uniuni a economiilor și investițiilor”.


Ca prim pas, Franța a propus deja crearea unui produs de economisire comun la nivelul UE. Scopul ar fi de a-i împinge pe europenii care economisesc să renunțe la depozitele bancare cu dobândă scăzută în favoarea achiziției de acțiuni, putând astfel să ajute direct la dezvoltarea companiilor.
O țintă evidentă o reprezintă și pensiile, conform sursei citate.


Cu câteva excepții, cum ar fi Țările de Jos și Suedia, în mare parte din Europa pensiile sunt plătite de guvern și finanțate prin impozitare. În schimb, în SUA banii de pensie sunt gestionați de fonduri, banii fiind investiți și plătiți odată ce oamenii se pensionează.
„Dacă vreți cu adevărat să stimulați economia europeană și să oferiți finanțare stabilă și finanțare pe termen lung, atragerea economiilor din pensii este o alegere foarte evidentă”, a declarat Michiel Horck, consilier senior la PGGM Investments, o firmă olandeză de administrare a pensiilor care administrează active de 243 miliarde euro.


Diferențele apar în statistici. În SUA, aproape 60% dintre gospodării dețin acțiuni, direct sau indirect prin pensii. În Franța, acest număr este de aproximativ 18 la sută, cu cifre similare în Germania. Potrivit unui raport al Comisiei, valoarea tuturor companiilor de pe bursele europene, ca procent din PIB, este jumătate din cea din SUA.
Iar capitalul de risc din Europa este la un nivel de 1/20 față de SUA.
Mai multe date găsiți aici.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
3 luni în urmă

Eu m-am săturat de acest U.E.!

VOI NU!?

Willy
Răspunde la  Barbu Gh.
3 luni în urmă

Sictir! Pe tine nici in Rusia nu te primeste pidosnicarul ala de putin decat o data pe luna, seara, de prost ce esti. Mai emiti si pretentii ca baraca unde stai nu sta bine in UE. Du-o in Siria.

Vasile
Răspunde la  Barbu Gh.
3 luni în urmă

Cine este Barbu Gh.? Este cam prost…

Back to top button