IPJ Brașov a dat amenzi de peste 15,8 milioane de lei, în prima jumătate a anului, pe linia ordinii și siguranței publice
Poliția Județeană Brașov a dat amenzi de peste 15,8 milioane de lei, în prima jumătate a anului, pe linia ordinii și siguranței publice. Potrivit bilanțului făcut public, echipajele din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brașov au efectuat, în primul semestru al anului, pentru menținerea ordinii și siguranței publice, 5 razii, 297 acțiuni de amploare și 2.994 de controale directe, care au avut drept rezultat constatarea a peste 794 de infracțiuni, dintre care 511 în flagrant. Au fost aplicate, astfel, aproape 37.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 15.870.000 lei.
„Pe un alt palier deosebit de important al structurilor de ordine publică s-au situat activităţile preventive şi de intervenţie desfăşurate în comunitate, materializate în recepționarea/gestionarea a 31.196 apeluri pe sistemul 112, aplanarea a peste 1.571 stări conflictuale, soluționarea a aproximativ 5.650 de petiţii şi derularea a aproximativ 695 activităţi educativ-preventive în unitățile de învățământ”, se precizează în bilanț.
Aplicația E-DAC, element de noutate
Un element de noutate a fost reprezentat de utilizarea aplicației E-DAC, instalată pe terminale mobile dedicate, care le-a permis polițiștilor să efectueze rapid verificări în teren.
Astfel, de la sfârșitul lunii martie și până la 30 iunie, în urma verificărilor efectuate în cadrul aplicației, au fost emise 22 hit-uri pozitive, defalcate astfel: 4 persoane urmărite național și internațional, 6 persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară, 7 persoane căutate în scopul efectuării unor diferite controale, 2 obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale (1 vehicul și 1 document de interes), precum și alte 3 situații de interes operativ.
„Preocuparea instituţiei pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică în comunitate a condus la asigurarea unei riposte adecvate în situația încălcării normelor de conviețuire socială. Pentru gestionarea fenomenului infracțional și contravențional au fost necesare eforturi continue, pe fondul unui deficit de personal accentuat, sens în care s-a procedat la identificarea celor mai bune soluţii de acoperire a necesităţilor operative şi de realizare a echilibrului între realităţile din teren şi resursele disponibile.
Din totalul infracțiunilor sesizate în semestrul I 2024, 73,87% au fost sesizate în mediul urban şi 26,12% au fost sesizate în mediul rural.
De menționat este faptul că, în semestrul I 2024, infracționalitatea contra vieții, cunoscută cu formă gravă de manifestare, a cunoscut o scădere cu -20%, iar în cadrul infracțiunilor contra patrimoniului, furtul, ca principală formă de manifestare cunoaște o scădere de 8,80%. De asemenea, scăderi au cunoscut și indicatori precum furtul din locuințe (-22,99%), furtul din societăți comerciale (-8,05%), furtul din auto (-26,51%) sau furtul de auto (-66,67%).
Totodată, un aspect de subliniat este și faptul că, în semestrul I 2024, infracționalitatea stradală urbană a cunoscut o scădere cu -1,83%”, se explică în bilanț.
Toți autorii care au comis fapte grave, cu violență (o faptă de omor și patru tentative de omor), au fost identificați și trași la răspundere penală.
Structura criminalistică a contribuit direct la identificarea a 261 de autori ai unor infracțiuni grave ori obiecte cu relevanță în cauze, prin suportul științific adus, iar Serviciul pentru Acțiuni Speciale a executat 280 de acțiuni specifice, dintre care 5 misiuni de negociere în situații critice, toate încheiate cu succes.
Pe linie de cazier judiciar, au fost eliberate 27.569 certificate de cazier judiciar, 1.719 copii cazier judiciar, 1.166 situații generale juridice, 71 extrase cazier institutii publice şi 2.295 certificate de integritate comportamentală.
Rezultatele de linia infracționalității economico-financiare
În domeniul infracționalității economico-financiare (evaziune fiscală, spălarea banilor, contrabandă, combaterea corupției și achiziții publice, drepturile de proprietate intelectuală), valoarea prejudiciilor totale recuperate în cauzele instrumentate, precum și a măsurilor asigurătorii aplicate este de aproximativ 16.000.000 de lei, conform datelor făcute publice de IPJ Brașov.
Polițiștii specializați pe această linie au aplicat, totodată, 53 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea legislației economice, în valoare totală de 180.500 lei, luându-se măsuri de confiscare a sumei de 6.500 lei nefiscalizată pe casa de marcat, precum și a cantității de 4.300 țigarete fără banderole fiscale de acciză.
18 arme confiscate
În altă ordine de idei, în vederea prevenirii şi combaterii încălcării normelor legale ce reglementează regimul arme, explozivi şi substanţe periculoase, în perioada evaluată au fost organizate şi executate acţiuni şi controale, dispuse prin cele 78 planuri de măsuri şi de acţiune, concretizate prin aplicarea a 22 sancțiuni contravenționale, în valoare de 34.500 lei, ridicări/confiscări de bunuri, dintre care 477 kg articole pirotehnice, 250 kg carne de vânat, 18 arme (letale și neletale), 1.176 bucăți de muniție, 25 kg și 520 litri de deșeuri periculoase și întocmirea unor dosare penale pentru infracțiunile constatate.
În perioada evaluată s-au dispus 21 măsuri de anulare a dreptului de port și folosință, precum și 3 măsuri de suspendare a acestui drept.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.