Turism

Se cere combaterea turismului „la negru” / Principalele consecințe

Se cere combaterea turismului „la negru”.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) consideră că o prioritate a autorităților române este aceea de a combate mult mai serios „turismul la negru”. Acesta are consecințe negative semnificative asupra industriei turismului și a economiei în general.

„Se fac cazări în apartamente private, pe Litoral și la munte, și nu se plătește nicio taxă. Pe de altă parte, sunt persoane fizice care organizează grupuri, atât în România, cât și în străinătate, la negru, fără licență, fără brevet, și nu plătesc 1 leu statului român. Propun ca vama să verifice ca fiecare autocar să aibă licență de turism, iar ghidul brevet”, a declarat Alin Burcea, președintele ANAT.

ANAT a constatat că toate controalele vizează doar operatorii autorizați, sub sancțiuni extrem de grave, până la amenzi și ridicarea licenței, în timp ce în jur „zburdă” fără nicio repercusiune unități de cazare neclasificate care sunt promovate pe piață și vândute de platforme online nelicențiate ca agenții sau pur și simplu de intermediari „ad-hoc”.

Se cere combaterea turismului „la negru”

Iată care sunt principalele consecințe ale turismului „la negru”:

Impactul asupra economiei și structurilor de cazare: Cazarea neautorizată în apartamente private, vile sau alte structuri precum și excursiile și deplasările organizate fără deținători de licență nu numai că privează statul de taxe și impozite, dar afectează mult afacerile legale din domeniul turismului. Proprietarii de hoteluri, pensiuni și alte structuri de cazare care plătesc taxe și funcționează în mod legal, dar și agențiile de turism se confruntă cu o concurență neloială din partea celor care oferă cazare „la negru”. Această concurență poate duce la scăderea veniturilor pentru structurile de cazare legale și poate afecta investițiile în dezvoltarea infrastructurii turistice a României.

Concurență neloială: Structurile de cazare și agențiile de turism licențiate plătesc taxe și respectă reglementările pentru a-și desfășura activitatea. Când entități neautorizate organizează grupuri sau deplasări, creează o concurență neloială. Agențiile licențiate pot pierde clienți și venituri din cauza acestui fenomen.

Reputație afectată: Turismul „la negru” poate duce la experiențe proaste pentru turiști. Dacă grupurile organizate de entități neautorizate nu oferă servicii de calitate, reputația întregii industrii turistice poate suferi. La fel și în cazul cazărilor „la negru”: turistul nu are cui să se plângă, nu beneficiază de cea mai bună calitate, nu are cum să fie compensat în cazul în care „serviciile” sunt sub așteptări.

ANAT consideră că statul român, prin autoritățile competente, ar trebui să intensifice controalele și să impună sancțiuni mai severe pentru cei care oferă cazare neautorizată sau pentru cei care organizează excursii, tururi sau pachete turistice fără licență.

În plus, este esențială promovarea unei culturi a respectării legii și a eticii în turism.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
vax populi
3 luni în urmă

Stiti voi ceva,dar din pacate si unii si altii aveti aceeasi meteahna: LACOMIA.

Barbu Gh.
3 luni în urmă

Și ar mai fi necesară o măsură: voucherele de vacanță să fie date tuturor angajaților înscriși în REVISAL sau nimănui. Dacă tot este vorba de turism. Că ăstora de se declară victime acum tare le-au plăcut voucherele atunci când au… Citeşte mai mult »

Back to top button