Update. A fost publicată ierarhia pentru admiterea în liceele brașovene
Update. A fost publicată ierarhia pentru admiterea în liceele brașovene
Ministerul Educației a făcut publică ierarhia candidaților pentru admiterea în clasa a IX-a, în școlar 2024-2025, pentru fiecare județ în parte.
Aici e cea pentru Brașov.
Conform datelor, 4.501 absolvenți ai clasei a VIII-a pot participa la admiterea în clasa a IX-a de liceu.
Oferta educațională pentru anul următor, pentru clasa a IX-a, în judeţul Brașov, este de peste 5.000 de locuri la licee şi şcoli profesionale (învățământ profesional și dual), cu 7-8% mai mare decât anul trecut.
În 2024, pentru al doilea an consecutiv, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
Ierarhia a fost stabilită în conformitate cu legislația specifică, ordonând descrescător candidații după următoarele criterii, în cazul mediilor egale la Evaluarea Națională:
a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
b) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
c) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
d) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale
Absolvenții de gimnaziu care au studiat în limbile minorităților naționale au ptut alege ca la calcularea mediei de admitere să nu fie luat în considerare rezultatul la proba de limba și literatura maternă.
În acest caz, acești absolvenți vor putea opta, la repartiția în clasa a IX-a, doar pentru locurile la clasele cu predare în limba română.
Aflarea poziției în ierahie îi ajută pe absolvenții de gimnaziu și pe părinții lor să calculeze șansele de a intra la liceul și specializarea dorite. Însă, absolvenţii trebuie să fie foarte atenţi şi să completeze cât mai multe opţiuni pe fişă, pentru a fi siguri că vor fi repartizaţi.
„Părinţii şi candidaţii au la dispoziţie două săptămâni pentru completarea opţiunilor în fişe, în şedinţe organizate în unităţile şcolare gimnaziale, alături de diriginţi, după programări realizate de fiecare unitate şcolară”, a precizat Valentin Bucur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.