Economic

Inteligența artificială și locurile de muncă – Ce impact va avea tehnologia de ultimă oră în România?

Reticența în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale (IA) pe piața muncii este firească având în vedere schimbările de care are parte omenirea. Pe de altă parte, tehnologia de acest gen a adus în atenția tuturor beneficii în diverse domenii.

Există sectoare de interes unde munca va fi cu mult simplificată de această inteligență artificială, în timp ce în alte domenii, managerii de afaceri vor face puține schimbări. Însă ce este nou în materie și cum te va afecta pe viitor, direct sau indirect, poți citi în rândurile ce urmează.

 Cum va afecta inteligența artificială piața muncii din România și unde poate fi sau nu implementată

  • Joburi unde emoția nu poate fi transmisă de inteligența artificială

Faptul că sunt dezbateri în ceea ce privește direcția pieții muncii unde inteligența artificială își face simțită prezența înseamnă că, pe de o parte, oamenii sunt îngrijorați. Pe de altă parte însă, sunt cei care cred cu tărie că anumite joburi nu pot fi înlocuite de acest tip de tehnologie pentru că nu transmite… emoție. 

Este și cazul muncilor creative, așa cum sunt cei implicați în realizarea programelor radio și TV. De altfel, inteligența artificială va fi cu greu implementată în sectoarele care implică munca directă cu oamenii, în spitale sau centre de reabilitare unde emoția primează.

  • Automatizarea cu ajutorul inteligenței artificiale

Sectoarele mai puțin creative, precum industriile producătoare de diverse bunuri de larg consum deja beneficiază de ajutorul oferit de inteligența artificială. Multe dintre taskurile care odinioară se făceau manual sau parțial manual au căpătat noi direcții și sunt susținute de IA, în procentaj destul de mare. 

Inovația digitală este semnificativă în această etapă a omenirii, iar managerii de afaceri care înțeleg acest lucru deja au trecut la implementarea inteligenței artificiale pentru a simplifica treaba și a genera profituri mai mari.

  • Tradițional versus modern

Indiferent de schimbările vremurilor și noile tehnologii aduse în atenția publicului, vor exista și reticențe. Unii antreprenori și manageri de companii vor continua să se bazeze pe factorul uman și disponibilitatea acestuia de a da randament în firmă. De altfel, trainingul la locul de muncă, o mai bună remunerație sau cardurile Pluxee, de exemplu, pot susține bunul mers al unei afaceri în România, cu focus pe calitățile forței de muncă existente și viitoare. Se poate discuta în acest sens despre bătălia dintre tradițional și modern, dintre clasic și tendințe, cel puțin în cazul celor care preferă oamenii pentru diferite activități, în schimbul implementării inteligenței artificiale.

  • Ce arată previziunile

Potrivit specialiștilor, inclusiv celor din România care monitorizează direcția de dezvoltare cu ajutorul inteligenței artificiale, piața muncii se va schimba, iar tehnologia de ultimă oră va fi tot mai prezentă. De altfel, s-a observat o îmbătrânire a populației și o natalitate scăzută în România, lucruri care afectează în mod direct câmpul muncii. 

Pornind de aici, experții spun că suntem la începutul utilizării inteligenței artificiale, că vor exista noi sisteme și inovații pentru ca IA să se regăsească în majoritatea domeniilor de interes.

Așadar, reticențele cu privire la inteligența artificială sunt firești. Însă ceea ce este important aici este faptul că lumea se schimbă, evoluează și că piața muncii va beneficia de o mare susținere în această direcție modernă din punct de vedere tehnologie și inovație.

Sursă foto: Shutterstock.com

P


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button