Braşovul, cel mai sigur oraș din România
Braşovul, cel mai sigur oraș din România
În prezent, Brașov, Oradea și Cluj-Napoca sunt orașele din România în care locuitorii se simt cel mai în siguranță, conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia.
Dintre cele mai sigure zece cartiere din țară, șapte sunt situate în Cluj-Napoca. Orașele care au primit un scor mai redus în ceea ce privește siguranța sunt Tulcea, Ploiești și Brăila. Indexul poate fi accesat pe trai.storia.ro și este instrumentul care adună atât date obiective, preluate din Google Traffic, Google Places, Airly, Storia, cât și date subiective preluate de la locuitorii din cartierele incluse pe platformă. Locuitorii au evaluat cât de siguri se simt în orașele și cartierele lor, acordând o notă la afirmația: „Pot spune despre cartierul în care locuiesc că este unul sigur”.
Percepțiile diferă în funcție de vârstă
Brașovul ocupă primul loc în topul orașelor considerate cele mai sigure, cu un scor total de 83 de puncte, urmat de Oradea (81,8), Cluj-Napoca (81,5) și Sibiu (80,7). De asemenea, în topul celor 10 orașe în care românii se simt cel mai în siguranță, conform trai.storia.ro, se află și Râmnicu Vâlcea (80,4), Alba Iulia (79,7), Miercurea Ciuc (78,4), Sfântu Gheorghe (78,4), Iași (78,1) și Slatina (77,4). Scoruri puțin mai reduse au înregistrat orașele Tulcea (scor 68), urmat de Ploiești (68,6) și Brăila (70,6). Alte orașe cu scoruri mai reduse la nivelul siguranței sunt: Baia Mare (71,3), Slobozia (72), Deva (72,6), Călărași (73,5), Târgu Mureș (75,5), Bacău (73,9) și Satu Mare (73,9).
„Pentru a completa datele obiective furnizate de T.R.A.I., am dorit să aflăm și părerea locuitorilor din țară cu privire la alți indicatori importanți, precum percepția lor asupra siguranței. Orașe precum Brașov, Oradea, Cluj-Napoca și Sibiu au obținut scoruri foarte ridicate în ceea ce privește nivelul siguranței, Cluj-Napoca remarcându-se cu șapte cartiere incluse în top 10. Conform datelor analizate, chiar și orașele cu scoruri mai scăzute au obținut peste 60 de puncte (din punctajul maxim de 100), indicând astfel că sunt, totuși, orașe destul de sigure. Un alt aspect interesant care a reieșit din datele noastre este că persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani se simt, în general, mai în siguranță (scoruri de peste 78), în timp ce persoanele de peste 65 de ani au prezentat, în medie, un scor puțin mai redus (74,7)”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia.
Cele mai sigure cartiere din țară
Dintre cele mai sigure zece cartiere din țară, șapte sunt situate în Cluj-Napoca. Astfel, cartierul Andrei Mureșanu este considerat a fi unul foarte sigur (scor 92,9) și este urmat de Orizont din Buzău (91,7) și de cartierele Grigorescu (91,3) și Europa (91,3) din Cluj-Napoca. Alte cartiere din țară care sunt percepute a fi foarte sigure sunt Gruia (90,7) și Colonia Borhanci (90,4) din Cluj-Napoca, urmate de cartierul Scriitorilor – Brașov (90,4), Zorilor (90,3) și Bună-Ziua (90,3) din Cluj-Napoca și Valea Cetății (90,2) din Brașov.
Primele cartierele care au obținut scoruri mai scăzute în ceea ce privește percepția siguranței se regăsesc: Gara de Nord – București (scor 52,8), cartierul Vest din Tulcea (53,3) și Hotvon din Baia Mare (54,2). Alte cartiere cu scoruri mai reduse au fost și Bulevardul București din Ploiești (55,9), CET – Constanța (56,1), Transilvaniei – Buzău (56,7), Mihai Bravu din Ploiești (57,3), cartierul Palas din Constanța (57,4) și Ferentari – București (58,1)
Despre T.R.A.I. – Vocea Cartierelor
În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă care oferă informații despre traiul în cartierele din România, măsurând standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte. În 2024, indexul a fost actualizat cu secțiunea „Vocea Cartierelor” în care sunt integrate date subiective despre cartiere, obținute direct de la locuitorii din fiecare zonă evaluată.
Platforma oferă utilizatorilor noi funcții prin care pot primi date personalizate, pot filtra datele în funcție de criteriile de evaluare care îi interesează cel mai mult și pot inclusiv să compare cartierele între ele, pentru a observa care scorează cel mai bine la criteriile alese de ei. Platforma T.R.A.I. este într-o continuă actualizare, astfel că toți românii care doresc să-și evalueze cartierele în care locuiesc pot completa chestionarul de pe trai.storia.ro/chestionar/. În acest fel, indexul va fi actualizat atât cu datele noi despre cartierele și orașele prezente deja pe platformă, dar și cu date legate de cartiere sau orașe care încă nu se regăsesc pe platformă, după ce se va acumula numărul minim de răspunsuri per zonă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.