IPJ Brașov: Sesizați la 112 orice încălcare a legii electorale!
Sesizați la 112 orice încălcare a legii electorale – recomandă Poliția Brașov.
„Angajații structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Brașov sunt pregătiți pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024.
Măsurile luate urmăresc buna derulare a procesului electoral, efectivele din teren fiind pregătite să intervină prompt, conform competențelor legale, atât pentru a preveni orice abatere de la normele legale în vigoare, cât și pentru a soluționa cu celeritate eventualele sesizări ale cetățenilor”, a informat IPJ Brașov.
Peste 900 de angajați MAI vor fi mobilizați în județul Brașov
Mâine, peste 900 de angajați ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, 361 poliţişti, 421 jandarmi, 125 pompieri din județul Brașov vor fi mobilizați pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot.
Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale.
Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane.
De asemenea, se va organiza o acțiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane.
Toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public.
Care sunt infracțiunile electorale
Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.
În legătură cu contravențiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, desfășurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.
Ce se sancționează
Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.
Secțiile de votare se vor deschide mâine dimineață, pentru ca brașovenii să își aleagă reprezentanții în autoritățile administrației publice locale – primarul, președintele Consiliului Județean, consilierii locali și pe cei județeni – și, în același timp, alături de ceilalți români, pe cei care vor reprezenta România în Parlamentul European.
Cine are drept de vot
Cetățenii români, care au împlinit vârsta de 18 ani, până în ziua votului inclusiv, au dreptul de a alege membrii autorităților administrației publice locale și reprezentanții în Parlamentul European.
De asemenea, cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a alege în aceleaşi condiții ca şi cetăţenii români.
Identificați secția de votare la care sunteți arondați
Pentru a afla la ce secție de votare trebuie să vă prezentați pentru a vă exercita acest drept aveți două posibilități:
- În funcție de adresa poștală, pe site-ul primăriei, www.brasovcity.ro, puteți accesa linkul de acces fie la secțiunea “Caută”, din meniul principal, secțiunea ,,Caută în hartă secția ta de votare!” sau în meniul dedicat pentru Alegeri 2024 din secțiunea “Servicii Cetățeni”;
- În funcție de CNP, accesând site-ul https://www.registrulelectoral.ro/ și completând datele solicitate: CNP, numele de familie.
În cazul utilizării celui de al doilea motor de căutare persoanele care și-au stabilit reședința înaintea date de 11 aprilie, dar nu au solicitat înscrierea pe listele permanente cu 45 de zile înainte de data alegerilor pot identifica secția de votare fie utilizând aplicația de pe site-ul primăriei, fie utilizând opțiunea ,,Harta secțiilor de votare pentru alegerile din 9 iunie 2024”.
Care este intervalul orar în care putem vota
Cele 188 de secții de votare din municipiul Brașov se deschid pe data de 9 iunie la ora 7 dimineața și se vor închide seara, la ora 22.00. În cazul în care sunt oameni care așteaptă să voteze, programul se poate prelungi cu încă două ore, adică până la ora 23:59. În cazul persoanelor netransportabile există posibilitatea ca exercitarea votului să se facă prin intermediul unei urne speciale, mobile.
Care sunt actele de identitate de care avem nevoie
Cetățenii români pot vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- carte de identitate provizorie;
- buletinul de identitate.
În cazul în care sunteți în situația în care actul de identitate v-a fost furat, l-ați pierdut, este deteriorat sau v-ați căsătorit în acest weekend, vă puteți adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei – Serviciul de evidență a persoanei , care lucrează în acest weekend conform următorului program:
- Sâmbătă, 8 iunie 2024, până la ora 16:00;
- Duminică, 9 iunie 2024, între orele 7:00 – 22:00.
În situația în care nu pot fi prezentate certificate de stare civilă, se va elibera carte de identitate provizorie (CIP), caz în care se vor depune și două fotografii, tip ”buletin” cu dimensiunea de 3/4 cm.
Care este procedura de vot
- La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate. Acesta va înscrie codul numeric personal în sistem;
- După scanarea actului de identitate, cu actul de identitate, te prezinți în fața reprezentantului biroului secției de votare, unde vei semna pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin, în dreptul numelui tău, și vei primi ștampila și cele cinci buletine de vot (primar, președinte Consiliu Județean, Consiliu Local, Consiliu Județean și Parlamentul European);
- În cazul celor care și-au stabilit reședința înaintea datei de 11 iunie, dar nu au solicitat înscrierea pe listele permanente, ei vor semna pe listele suplimentare;
- Cei care nu au domiciliu sau reședința în Brașov, precum și cei care și-au stabilit reședința începând cu data de 11 aprilie, vor semna tot pe listele suplimentare și vot primi doar un buletin de vot, cel pentru Parlamentul European;
- Cu ștampila și buletinele/buletinul de vot vei intra în cabina de votare, aplicând ștampila VOTAT în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează;
- După ce ai votat, trebuie să îndoi buletinul de vot astfel încât pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și îl introduci în urna destinată pentru fiecare categorie de autoritate publică locală și pentru Parlamentul European, având grijă ca acesta să nu se deschidă.
- Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat;
- Alegătorul restituie președintelui ștampila cu mențiunea “VOTAT”, iar acesta o aplică pe actul de identitate, menționând și data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărții de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea “VOTAT” și data scrutinului.
Când este anulat votul
În cazul în care ștampila ”Votat” a fost aplicată de două ori sau în mai multe chenare, nu a fost aplicată pe niciun chenar sau dacă atinge mai multe chenare, făcând astfel neclară opțiunea alegătorului, votul va fi anulat.
De asemenea, votul este considerat nul dacă nu are ștampila de control a secției de votare, ori dacă buletinul sau ștampila au alt model decât cele aprobate.
Vezi și: 9 iunie, zi de vot cu reguli noi. Tot ce trebuie să știți
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Vedeti? La 112 se suna, nu la oengeurile ticaloase!