Ce angajați pot rămâne fără tichete de masă, după majorarea salariului minim
Ce angajați pot rămâne fără tichete de masă, după majorarea salariului minim
O mulțime de angajați pot rămâne fără tichetele de masă, după ce Guvernul a majorat salariul minim pe economie garantat în plată, potrivit precizărilor făcute vineri de Blocul Național Sindical (BNS).
„În mod concret, faptul că se majorează salariul minim la 3700 de lei, dacă facem un calcul la o valoare minimă, să spunem la tichetul de masă de 15 lei, se depășește valoarea de impozitare cu suma de 51 lei, ceea ce înseamnă că cei care sunt plătiți la nivelul salariului minim nu vor mai beneficia de acea deducere de 300 lei. Pe fond, venitul lor salarial, ceea ce le rămâne în buzunar, va scădea.”, a explicat, la Antena 3 CNN, Horațiu Raicu, secretarul general al Blocului Național Sindical.
Potrivit legislației în vigoare, punctul de amendă reprezintă 5% din valoarea salariului minim. Deoarece salariul minim se va majora la 3.700 de lei începând cu data de 1 iulie, de la acea dată și punctul de amendă se va majora. Astfel, începând de luna viitoare, punctul de amendă se va majora cu 20 de lei, de la 165 cât este în prezent, până la 185 de lei.
Deși săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu susținea că „punctul de amendă va fi înghețat”, acest lucru nu s-a întâmplat până acum, iar majorarea salariului minim pe economie rămâne legată și de creșterea punctului de amendă. Cu privire la acest lucru, purtătorul de cuvânt al executivului a declarat că „mai este încă răgaz până la 1 iulie”.
„Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin. Constantin a explicat că, în cazul în care nu se va aplica măsura de înghețare a punctului de amendă, începând de luna viitoare, contravențiile de circulație, și nu numai, vor fi mai scumpe.
„Da, vorbim pe un scenariu ipotetic, dar din câte știu punctul de amendă este 5% din salariul minim și atunci putem face deducția că va suferi modificare în consecință după data de 1 iulie, dar repet, să ajungem acolo întâi”, a mai spus Constantin.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.