Brâul Maicii Domnului, adus la Brașov pentru trei zile
Brâul Maicii Domnului, adus la Brașov pentru trei zile
Cinstitul Brâu al Maicii Domnului revine la Brașov, mai precis la Schitul (Mănăstirea) Sfântul Efrem cel Nou din Cristian (la ieșire din Brașov) și la Biserica Sf. Ap. Petru și Pavel și Acoperământul Maicii Domnului din Ghimbav (lăcașul de cult cu cupole aurite).
Racla cu sfânta relicvă a fost adusă în România de la mănăstirea de maici Kato Xenia din Grecia și va ajunge astăzi la Cristian.
„În jur de ora 15.00, va ajunge la schit. Vom citi în întâmpinare Acatistul Brâului Maicii Domnului, Vecernia și Pavecernița. Noaptea vom săvârși, de la ora 23.30, Miezonoptica și Sfânta Liturghie.
A doua zi, pe 5 iunie (miercuri), de dimineață de la ora 9.00, rânduiala slujbelor de dimineață. De la ora 18.00 Acatistul Brâului Maicii Domnului și de la 19.00, Taina Sfântului Maslu. De la ora 23.30, Miezonoptica și Sfânta Liturghie. Următoarea zi, de dimineață, Cinstitul Brâu va fi dus la biserica din Ghimbav, cu cupole aurii, unde va sta o zi.
Din încredințarea și cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Laurențiu. Vă așteptăm cu drag!”, spune egumenul schitului, protosinghelul Clement Vadin.
„Evenimentul se dorește a fi de excepție pentru orașul Ghimbav, care va primi binecuvântarea Maicii Domnului. Adresăm, pe această cale, invitație tuturor celor care doresc să vină. Mulți dintre noi poate nu avem posibilitatea să mergem în Grecia pentru a ne închina la Raclă, dar iată că Maica Domnului vine Ea la noi, ca să binecuvinteze pe toți care vor veni să îi ceară ajutorul”, afirmă, la rândul său, preotul paroh din Ghimbav, Călin Comșa.
Care a anunțat și programul de joi, 6 iunie:
– ora 9:00: primirea delegației
9:10: Acatistul Brâului Maicii Domnului
9:40: Sf.Liturghie
18:00: Taina Sf.Maslu ( sobor de preoți)
A mai fost adus la Brașov de două ori
Brâul făcător de minuni, purtat de Maica Domnului, care dezleagă vrăji şi blesteme, vindecă de cancer şi dă prunci femeilor sterpe și a oprit epidemii de ciumă şi holeră în Ţara Românească, după cum consemnează tradiţia, a mai adus la Brașov de două ori, ultima dată, în 2022.
Tradiţia spune că Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu ca dovadă a învierii şi înălţării ei cu trupul la cer. Se spune că Brâul a fost ţesut chiar de Maica Domnului din păr de cămilă. Până în secolul al IV-lea, Brâul s-a păstrat la Ierusalim. Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brâu la Constantinopol în 395. În sec. al X-lea, în urma vindecării sale miraculoase, împărăteasa Zoe, soţia lui Leon cel Înţelept, a brodat Brâul cu fir de aur şi l-a reaşezat în racla dăruită de Împăratul Arcadie. Evenimentul reaşezării Brâului în raclă este pomenit, în calendarul ortodox, la 31 august. În secolul al XIII-lea, trimişii regelui bulgar Ioniţă Caloian iau Brâul de la Constantinopol.
În secolul XIV, cneazul sârb Lazăr I (1372-1389) dăruieşte Brâul mănăstirii Vatoped din Muntele Athos. După cercetările altora, acest Brâu a fost dăruit mănăstirii de împăratul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355). Între anii 1512 şi 1520, domnitorul Ţării Româneşti, Neagoe Basarab, a înnoit incinta mănăstirii Vatoped şi a construit un paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului”. Acesta a fost reparat în 1794 tot cu ajutoare româneşti, iar în secolul al XIX-lea, România a dăruit paraclisului o nouă catapeteasmă. De asemenea, racla de argint în care se păstrează Brâul la mănăstirea Vatoped a fost confecţionată în secolul al XVIII-lea în Ţara Românească.
Este vorba de fapt numai despre o parte din Brâu, pentru că altă parte a acestuia a fost dăruită în anul 1522 mănăstirii de maici Kato Xenias, situată la 50 km de Volos (Grecia).
Brâul ţesut şi purtat de Maica Domnului a fost adus pentru prima dată la Braşov de la Mănăstirea Vatoped în martie 2016, iar a doua oară, de la Mănăstirea Kato Xenia, în iunie 2022.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.