Un brașovean i-a ascuns iubitei timp de 5 ani că este infectat cu HIV
Un brașovean i-a ascuns iubitei timp de 5 ani că este infectat cu HIV
Din anul 2013, brașoveanul incriminat se află în evidența Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov – Secția Boli Infecțioase cu infecția HIV, beneficiind de asistență medicală în cadrul acestei unități spitalicești de la momentul diagnosticării.
În perioada 2017 – octombrie 2022, acesta a avut o relație de concubinaj cu o doamnă cu care a întreținut relații sexuale atât protejat, cât și neprotejat, fără a-i preciza că este diagnosticat cu HIV și fără a-și efectua analizele medicale cu privire la evoluția stării sale de sănătate în ultimii trei ani. Situația este cu atât mai gravă cu cât doamna respectivă avea doi copii, cel mic fiind alăptat la începutul relației dintre cei doi, conform libertatea.ro.
În octombrie 2022, brașoveanul a suferit un accident vascular în urma căruia i-a fost prescris un tratament specific. Pentru că nu a înțeles modalitatea în care medicul i-a indicat să ia medicamentele, acesta i-a cerut ajutorul partenerei sale de care se despărțise recent. În aceste împrejurări, bărbatul i-a dat femeii inclusiv actele medicale eliberate de către doctor, în cuprinsul cărora, pe lângă medicamentele indicate, era menționat și faptul că pacientul este cunoscut cu HIV pozitiv. Abia atunci, femeia a conștientizat pericolul la care a fost expusă de către fostul ei iubit care i-a ascuns cinci ani starea sa de sănătate.
Din fericire pentru ea, rezultatul testelor pe care le-a făcut imediat au indicat că nu sunt infectați nici ea și nici copiii ei, dar a depus plângere penală împotriva fostului concubin.
Inițial, procurorii brașoveni au dispus clasarea dosarului, situația brașoveanului fiind una aparte. Potrivit actelor medicale, bărbatul are o formă de boală netransmisibilă (viremie HIV = nedetectabilă, iar potrivit studiilor internaționale nedetectabil = netransmisibil).
Totuși, instanța a decis să retrimită cauza la procuror pentru continuarea urmăririi penale, mai ales că individul era acuzat și de alte fapte grave, amenințare, loviri și alte violențe și violare de domiciliu.
Codul Penal din România incriminează din 2004 transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobândit – SIDA de către o persoană care ştie că suferă de această boală. Fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani. Pedeapsa poate ajunge la 15 ani de închisoare în cazul în care victima moare.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.