Expres

Atenție – Centralele de apartament vor fi interzise / De când / 8 țări s-au conformat deja

Atenție – Centralele de apartament vor fi interzise în Uniunea Europeană. Asta după ce Parlamentul European a adoptat o directivă privind schimbările climatice. Pentru a deveni lege, actul normativ trebuie acum să fie aprobat oficial și de Consiliul UE.

Directiva a fost adoptată cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 de abțineri.

Atenție – „Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. r.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a informat Parlamentul European, conform Adevărul.

Astfel, dacă o centrală se va strica, ea nu va mai putea fi înlocuită cu una nouă. Proprietarii vor fi nevoiți să găsească soluții alternative: fie se branșează la sistemul de încălzire centralizat – dacă există, fie investesc în surse de energie regenerabilă.

Atenție – Deja, 8 țări au interzis centralele de apartament. Detalii în acest sens a dat Dumitru Chisăliță, expert în energie, potrivit Știri de Cluj.

Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală.

Norvegia a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale.

Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale.

Franța – datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor imobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere.

Austria – a impus din anul 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice

Germania – a impus din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere

Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi.

Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button