Expres

Peste 230 de milioane de fete şi femei, supuse mutilării genitale

Peste 230 de milioane de fete şi femei care trăiesc în întreaga lume au fost supuse mutilării genitale feminine (FGM), a anunţat vineri Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeilor, transmite agenția de știri DPA, citată de Agerpres.

„Estimările globale actualizate arată o creştere de 15% în numărul total de supravieţuitoare – sau cu 30 de milioane mai multe fete şi femei – faţă de statisticile publicate în urmă cu opt ani”, a explicat UNICEF într-un raport.

Datele indică faptul că progresele înregistrate în eliminarea FGM sunt mult mai lente decât ritmul de creştere a populaţiei.

„Ritmul global al declinului ar trebui să fie de 27 de ori mai mare pentru a se pune capăt practicii FGM în anul 2030”, a menţionat UNICEF, cu referire la Obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU.

Cele mai multe cazuri de mutilare genitală feminină se înregistrează în Africa (144 de milioane), care este urmată de Asia (80 de milioane) şi Orientul Mijlociu (6 milioane).

Raportul UNICEF notează că, deşi FGM nu devine o practică mai comună la nivel global, numărul fetelor născute în ţări ce practică mutilarea genitală feminină este în creştere rapidă. „Acest lucru înseamnă că eforturile viitoare pentru prevenţie trebuie să se adreseze unei populaţii mai mari aflate în condiţii de risc”, adaugă documentul.

„Mutilarea genitală feminină răneşte corpul fetelor, le afectează viitorul şi le pune vieţile în pericol. De asemenea, observăm tendinţa îngrijorătoare că tot mai multe fete fac obiectul acestei practici la vârste mai mici, multe dintre ele înainte de a împlini vârsta de cinci ani”, a subliniat şefa UNICEF, Catherine Russell.

Raportul notează şi unele tendinţe pozitive, în ultimii zece ani înregistrându-se jumătate din progresul consemnat în ultimele trei decenii. Sunt amintite ţări precum Kenya, unde practica FGM s-a redus de la nivel moderat la scăzut, Sierra Leone, unde prevalenţa FGM este moderată faţă de un nivel ridicat în trecut, şi Egipt, unde FGM începe un declin după ce a fost aproape universală.

O altă concluzie a raportului UNICEF este aceea că s-a înregistrat şi o schimbare în atitudinea opiniei publice, două treimi din populaţia unde FGM este comună opunându-se acestei practici.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
8 luni în urmă

Dacă prin asta se stopează înmulțirea lor ca șobolanii…

Back to top button