Profesorii prinși copiind la Titularizare nu mai pot fi nici suplinitori / Directorii de școli, scoși din joc
Profesorii prinși copiind la Titularizare nu mai pot fi nici suplinitori
Profesorii care copiază sau care încearcă să copieze la Titularizare şi sunt prinşi nu vor mai putea fi nici măcar suplinitori.
Frauda și tentativa de fraudă la proba scrisă de la concursul de ocupare a posturilor de predare din învățământul preuniversitar, cunoscut ca Titularizare, vor fi pedepsite de Ministerul Educaţiei mai drastic decât până acum.
Într-un anunţ pe Facebook, instituţia scrie că fost trimisă spre publicare în Monitorul Oficial Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2024-2025.
Potrivit acesteia, la proba scrisă din 2024, candidații care sunt prinşi că fraudează sau că încearcă să fraudeze nu vor mai putea să încheie contract nici pe perioadă determinată.
Până acum aceştia puteau lucra, singura pedeapsă fiind că nu mai puteau fi repartizaţi, adică primeau ceea ce rămânea în acel an, însă în anul următor puteau reveni.
Condițiile pentru titularizare
Pentru titularizare (angajare pe perioadă nedeterminată), candidatul trebuie să ia minimum 7 la examen, dar e necesar şi să existe catedră vacantă, tot pe perioadă nedeterminată.
Pentru angajarea pe perioadă determinată, de un an școlar (1 septembrie – 31 august), respectiv suplinire calificată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5.
Din păcate, tot suplinitori calificați vor fi și cei care, chiar cu 10 la Titularizare, nu găsesc o catedră cu viabilitate de minimum patru ani.
Trebuie să stea cel puțin an în școala unde s-a titularizat
O altă noutate anunţată de Ministerul Educaţiei este aceea că şcolile nu mai pot stabili pe ce perioadă scot posturile la concurs, aşa cum se întâmpla de multă vreme. Această viabilitate a posturilor va fi stabilită de acum de către inspectoratul şcolar judeţean. Când viabilitatea unui post este de 4 ani sau mai mare, atunci acel post devine titularizabil, adică cel care este admis şi repartizat în urma concursului încheie contract pe perioadă nedeterminată.
Cei titularizaţi pe baza concursului din 2024 nu vor mai putea să se detaşeze de la şcoala la care au obţinut postul pe parcursul anului şcolar 2024-2025, ci sunt obligaţi să rămână să predea acolo un an cel puţin.
Calendarul concursului
Ministerul Educației a anunțat și calendarul oficial al concursului național pentru ocuparea posturilor didactice de predare.
Proba scrisă la Titularizare este programată să aibă loc pe 17 iulie 2024.
Înscrierea candidaților va începe din 8 mai și se va încheia pe 17 mai 2024.
Inspecţiile la clasă vor fi organizate în ultimele trei săptămâni de şcoală. Probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasă sunt programate să se desfășoare într-o perioadă extinsă, cuprinsă între 29 mai și 28 iunie 2024.
Calendarul oficial va fi publicat în Monitorul Oficial, anunță Ministerul Educației.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.