Gestionarea aritmiilor și altor afecțiuni cardiologice cu ajutorul unui specialist în cardiologie pediatrică
Există numeroase afecțiuni cardiace cu care se pot confrunta chiar și cei mai mici dintre pacienți, nou-născuții sau copiii de orice vârstă. Că apar pe parcurs sau chiar de la naștere, este important ca părinții să aibă în vedere vizita într-un cabinet de cardiologie pediatrică, astfel încât să poată gestiona aceste probleme în mod eficient. Mai multe despre aritmie, diagnosticarea acestei afecțiuni și rolul pe care îl are un cardiolog pediatru în monitorizarea și tratarea pacienților vei descoperi din acest articol.
Cum pot fi diagnosticate aritmiile?
Aritmiile sunt tulburări ale ritmului cardiac, acestea putând varia de la simptome foarte ușoare la probleme destul de grave. Este important să depistezi această problemă din timp, așa că dacă este nevoie să vizitezi clinica cardiologie Iasi pentru a confirma sau infirma acest diagnostic, este recomandat să o faci cât mai repede cu putință.
Cardiologul pediatric este specialistul care își desfășoară activitatea în acest domeniu, fiind acela care se poate ajuta de diverse aparate și instrumente medicale pentru a oferi un diagnostic corect. Acesta poate folosi electrocardiografia și monitorizarea Holter pentru diagnosticarea și evaluarea aritmiilor la copiii de orice vârstă. Cu cât diagnosticul este mai rapid și corect, cu atât tratamentul poate fi mai eficient.
Istoricul medical, rol important în diagnostic
Procesul de diagnosticare de către un medic specialist în cardiologie pediatrica va începe întotdeauna cu anamneza pacientului. Istoricul medical este extrem de important pentru un diagnostic corect și pentru un tratament eficient, astfel că medicul specialist va colecta informații despre simptomele și experiențele copilului, precum tulburările de ritm cardiac, senzația de bătăi neregulate ale inimii sau de leșin. Pentru aceasta, cu siguranță la începutul procesului de diagnosticare este nevoie de o discuție între medicul pediatru și familia copilului.
Rolul ECG în stabilirea unui diagnostic
Într-adevăr, există anumite aparate sau instrumente pe care medicul specialist trebuie să le folosească pentru a stabili un diagnostic corect, iar în afecțiunile cardiace este folosit ECG-ul, un test non-invaziv care înregistrează activitatea inimii. Acesta poate detecta anomalii ale ritmului cardiac, oferind în același timp informații și despre tipul de aritmie.
Și monitorizarea Holter poate fi necesară în unele situații, iar pentru ca aceasta să fie posibilă, copilul trebuie să poarte un dispozitiv de monitorizare care va înregistra activitatea inimii pe o perioadă îndelungată – de obicei 24 de ore. În acest fel, medicul specialist va putea determina dacă într-adevăr copilul suferă sau nu de o afecțiune a inimii sau nu.
Este important, înainte de toate, de înțeles că aritmiile pot varia în ceea ce privește gravitatea, de la cele minore la cele tranzitorii sau severe existând diverse variante. Pentru fiecare dintre acestea există tratament specialist, însă tratamentul nu poate fi prescris decât în urma unui consult de specialitate, rolul cardiologului pediatru fiind extrem de important în acest sens.
P
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.