Brașovul devine de astăzi o imensă galerie de artă
Brașovul devine de astăzi o imensă galerie de artă
Timp de mai bine de o lună, din 1 octombrie până în 5 noiembrie, Braşovul găzduiește a treia ediţie a Bienalei Albastre – Bienala Internațională de Artă Vizuală. Cel mai mare eveniment dedicat artelor vizuale din regiunea centru a României, Bienala Albastră transformă Brașovul într-o imensă galerie de artă și aduce în fața publicului peste o mie de opere artistice realizate de 400 de artiști din țară și din străinătate selecționați și de 13 artiști invitați consacrați, expuse în 24 de spații din Brașov și din alte localități (Codlea, Feldioara, Făgăraș). Evenimentul se află la cea de-a treia ediție, iar fiecare ediție a avut o temă de actualitate propusă de curatori. După „Hronicon” – în 2019 şi „Essentia” – în 2021, tema din acest an este „Oximoron”.
Acest amplu demers artistic de la Brașov valorifică creațiile artiștilor vizuali din medii variate – pictură, sculptură, grafică, arta textilă, ceramică, sticlă, metal, colaj, fotografie, video-art, instalație, experiment vizual, performance-art, happening, mapping și alte tehnici mixte, cu care iubitorii de artă vor interacționa, în cadrul expozițiilor de autor și expozițiilor de grup ale artiștilor vizuali înscriși în Bienală.
„Faptul că Brașovul are bienală de artă vizuală de oasemenea anvergură, care devine deja tradiție în calendarul evenimentelor culturale de profil, este un bun motiv de mândrie pentru comunitatea brașoveană. Ediția din acest an, Bienala Albastră – Oximoron explorează artistic o temă incitantă: Oximoronul ca figură retorică prin care dorim să reflectăm împreună asupra problemelor lumii contemporane, asupra dualității, tensiunilor și diversității regăsite în realitatea complexă în care trăim. Oximoron reprezintă un context cultural prin care sunt stimulate, la nivel local, național și internațional, creativitatea exprimată prin arta vizuală și dialogul între arte, prin intermediul expozițiilor și al evenimentelor culturale care vor avea loc în spațiile expoziționale pe parcursul bienalei – întâlniri cu artiștii, recitaluri, lansări de carte, dezbateri culturale, ateliere educative. Încurajăm astfel comunicarea între artiști, critici de artă si curatori, actanții culturali și public.
Fiind o bienală internaţională avem câteva vernisaje cu artişti din afara ţării. Asta se referă la expoziţii de autor, expoziţii personale. Veţi putea întâlni o artistă foarte cunoscută în Bulgaria, un vernisaj al unui francez care vine chiar cu tema de anul acesta, oximoron”, a explicat Victoria Ţăroi, curatorul bienalei.
Bienala Albastră – Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2023 – Oximoron este organizată de Asociația Culturală Artessentia și este rodul colaborării acesteia cu alte organizații și instituții de
cultură prestigioase din Brașov și bazată în principal pe implicarea actanților culturali locali și pe voluntariat. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.
Accesul la evenimente va fi gratuit.
Astăzi, marea deschidere
Astăzi are loc marea deschidere a Bienalei de arte vizuale de la Brașov, începând cu ora 13.00, la Galeria 9 (clădirea Teatrului Dramatic, intrarea din str. Vlad Țepeș), în foaierul Teatrului Dramatic Sică Alexandrescu și Piața Teatrului 1 și continuă de la 16.30, la Turnul Alb, iar apoi de la 19.00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Clădirea Rectoratului).
Program deschidere
13.00// Galeria9//Vernisajele expozițiilor a cinci artiști invitați și o expoziție a participanților selectați
Expoziția „Memoires”, a pictorului israelian de origine română, Samy Briss, curator Adina Rențea
Expoziție Cela și Costin Neamțu – „Oximoron”, artă textilă, tapiserie și pictură, curator Victoria Țăroi
Expoziție de debut a artistului Andrei Răzvan Neciu, „Între voi, eu și noi” – grafică, curator Decebal Țăroi
Expoziție a participanților Bienalei Albastre, în Foaierul Teatrului Sică Alexandrescu
Sculptură monumentală a artistului clujean Liviu Mocan, în Piața Teatrului 1
Concert Farba Kingdom (Ucraina)
16.30// Turnul Alb//Vernisajele expozițiilor a patru artiști invitați ai Bienalei Albastre, prezentate de Criticul de artă Pavel Șușară
Expoziție Thomas Fackler (Germania) – „Întrebând Tăcerea”
Expoziție Alexandra Vassilikian (Franța) – „Îngerii Mâniei”
Expoziție Maria Gliga – „Grădina Eu” – expoziție textil/instalație
Expoziție Andrei Cozlac – instalație video
Recital Fusion Quartet
19.00// Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Clădirea Rectoratului)
Vernisaj Expoziție Philippe Thomarel (Franța) – „LXXVIII Quand Le Ciel Bas Et Lourd” – Pictură, desen, gravură, instalație video
Curator: Cristina Simion, Tiny Griffon Gallery Nürnberg, Germania
Recital pian Diana Ichim
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.