Expres

Brașovul, iluminat în verde

Brașovul, iluminat în verde.

Braşovul găzduieşte până în 10 septembrie cea de-a treia ediţie a Forumului Oraşelor Verzi (FOV), eveniment care include o serie de evenimente de stradă, dar şi o conferinţă internaţională privind politicile de mediu. Pentru a marca evenimentul, municipalitatea braşoveană a luat decizia ca în cursul acestei săptămâni, săptămâna aceasta atât literele de pe Tâmpa, cât şi clădirea Primăriei Braşov vor fi iluminate în verde, culoarea oficială a FOV 2023.

Deschiderea oficială a Conferinţei internaţionale de mediu s-a desfăşurat marţi, 5 septembrie, iar la eveniment, pe lângă primarul Braşovului, Allen Coliban, au mai participat, printre alţii, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Ionuț Sorin Banciu, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău și preşedinte executiv al Asociaţiei Municipilor România. De asemenea, au avut intervenţii video invitaţi internaţionali, printre ei fiind un reprezentant al Comisiei Europene şi un reprzentant al primăriei Liubliana (Slovenia).

Vor fi trei zile de conferinţă pe teme de politici publice, la care participă 62 de administraţii locale din 14 ţări. Avem exemple de bune practici, avem oraşe care au câştigat titlul de Capitală Verde Europeană, de la care ne putem inspira, avem primari, avem city manageri, avem arhitecţi şefi, avem specialişti din administraţia publică pe ateliere separate şi discutând probleme care ţin deprovocările actuale ale oraşelor din România”, a declarat primarul în timpul evenimentului.

La Conferinţa Internaţională de Politici Publice de Mediu participă 27 de primari din ţară şi din Europa, 6 viceprimari, 54 de experţi de mediu, 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri şi peste 100 funcţionari publici.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, brașoveanul Ionuț Sorin Banciu, a apreciat acest eveniment, însă a spus că trebuie să se treacă de la nivelul politicilor bine gândite la etapa de implementare a proiectelor.

Dincolo de ambiții, dincolo de discursuri politice și ambiții spuse public, e nevoie de soluții, e nevoie de acțiune, pentru că genul ăsta de forumuri ar trebui să fie anuale, ar trebui să se întâmple în toate orașele, și nu numai forumurile în sine, ci dezbaterile pe soluții concrete. (…) schimbările climatice sunt clare, sunt din ce în ce mai puțin sceptici, nu mai contestăm faptul că nu mai avem anotimpuri, avem ploi în deșert, avem păduri virgine care sunt puse la pământ într-o noapte, chiar în România, în cele mai frumoase arii naturale protejate.

Singurele dezbateri sunt pe soluții, iar soluțiile trebuie să vină, bineînțeles, de la administratori, de la managerii acestor orașe care contribuie la schimbările climatice. Așa cum orașele pot fi o problemă, ele trebuie să devină o soluție, pentru că fără o tranziție către neutralitatea orașelor nu ne vom atinge țintele naționale, europene și mondiale. De asta forumurile sunt un spațiu extraordinar de util pentru a genera genul ăsta de soluții, pentru a învăța de la alte orașe cum au făcut, dar în același timp trebuie să particularizăm soluțiile, pentru că emisiile sunt diferite, sectoarele care contribuie la aceste emisii sunt diferite și soluțiile sunt, bineînțeles, diferite. De asta e de apreciat genul ăsta de inițiativă. Mă bucur că se întâmplă la Brașov. Mă bucur că Brașovul ajunge practic la nivel european și internațional cu genul ăsta de dezbateri”, a precizat secretarul de stat Sorin Banciu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button