Expres

75 de semnalări de urs, în primele șase luni, doar în municipiul Brașov

75 de semnalări de urs, în primele șase luni, doar în municipiul Brașov.
Problema prezenţei urşilor în oraş a dezbătută în şedinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Braşov care a avut loc săptămâna trecută la Consiliul Judeţean, pornind de la informarea prezentată de colonel Cristian-Elly Paliştan, inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) „Nicolae Titulescu” Brașov.
Conform datelor statistice, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, la dispeceratul IJJ Brașov au fost înregistrate 548 de semnalări prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 privind prezența urșilor în zonele locuite din județul Brașov, „însă fenomenul apariției urșilor în intravilan are o amploare mult mai mare, având în vedere că nu toate situațiile sunt semnalate prin 112 și faptul că o parte a populației tolerează sau este obișnuită cu prezența animalelor”, se arată în raport.
Localitățile cu cele mai multe semnalări sunt Predeal (194), Brașov (165, din care 75 în municipiul Brașov și 90 în Poiana Brașov) și Săcele (143) care, împreună cu Timișul de Sus și Timișul de Jos (24), reprezintă 96% din totalul cazurilor existente la nivelul Județului Brașov.
Celelalte localități unde a fost semnalată prezența urșilor sunt Fundata, Râșnov, Bran, Zărnești, Moieciu de Sus, Ghimbav și Victoria, cu mențiunea că în ultima perioadă s-au înmulțit atacurile în gospodării pe raza UAT Fundata.
Din aceste date se poate constata că prezenţa urşilor nu este semnalată în zona de nord a județului, respectiv în localităţile din zona Rupea.

Primăriile trebuie să aibă echipe de intervenție imediată

Toate cele 548 de semnalări au fost urmate de intervenția echipajelor de jandarmi sau poliție, respectiv a echipelor specializate de la nivelul UAT-urilor și au fost soluționate prin alungare (191), relocare (5), recoltare (1). În 351 de situații, urșii nu au fost observați la sosirea echipelor, aceștia retrăgându-se în zonele împădurite.
Preşedintele de şedinţă, consilierul judeţean Daniel Diaconu, a propus plenului ATOP Braşov formularea unei recomandări către primarii localităţilor care nu au constituite echipe de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor, să-şi constituite aceste echipe, conform prevederilor OUG 81/2021, propunere care a fost aprobată.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button