IPJ Brașov: Relațiile abuzive trebuie raportate!
IPJ Brașov: Relațiile abuzive trebuie raportate!
Relațiile amoroase încep de multe ori cu un puternic sentiment de dragoste și atracție, iar violența, fie ea sub formă fizică sau psihică, apare după o perioadă de cunoaștere reciprocă (de obicei câteva luni), apoi crește în mod constant în intensitate și frecvență.
„Granițele a ceea ce este «normal» sunt împinse treptat, și de multe ori partenerul agresat începe să se simtă parțial sau total responsabil pentru violență. Relația se schimbă în mod continuu între iubire și violență, ceea ce contribuie la confuzia și lipsa de orientare a victimei. Înțelegerea spiralei negative a escaladării violenței este o modalitate de a înțelege de ce poate fi dificil ca victima să plece și să ceară ajutor”, au explicat reprezentanții Poliției Județene Brașov.
În relațiile abuzive, unul dintre parteneri:
- Comunică într-un mod prin care își rănește partenerul, amenință, insultă, înjosește;
- Nu are respect, nu îi pasă de sentimentele, părerile, deciziile sau opțiunile celuilalt;
- Îl acuză pe celălalt pentru comportamentul său violent, găsește justificări și scuze pentru propriul comportament agresiv sau își minimizează agresivitatea și impactul acesteia asupra celuilalt;
- Constrânge sau forțează partenerul să facă ceea ce nu-și dorește. Amenință, șantajează sau își rănește partenerul dacă acesta se opune și spune „Nu”.
Încheierea unei relații abuzive poate fi periculoasă, violența poate continua sau chiar agrava. Fostul partener poate să urmărească victima sau o poate hărțui, iar pentru ca aceasta să fie în siguranță, Poliția recomandă:
-Nu te teme să ceri ajutor pentru tine sau pentru o persoană aflată într-o relație abuzivă!
-Dacă te afli în pericol sună la 112! Polițiștii au dreptul și obligația să intervină în orice caz de violență in familie sesizat, chiar dacă ușa locuinței în care se aud țipetele nu este deschisă. Cei care sosesc la fața locului trebuie să întocmească proces-verbal de constatare, să asculte părțile implicate in conflict, să ia declarații ale martorilor, să elibereze ordin de protecție provizoriu (dacă situația o impune!), și să îndrume victima catre Serviciul Medico-Legal si spre adapostul cel mai apropiat.
-Păstrează o evidență în care să notezi despre modul în care te abuzează sau momentele în care te contactează fără acordul tău!
-Dacă fostul partener încearcă să te confrunte în mod direct, nu te retrage în zone izolate, solicită ajutor prietenilor de încredere, care te pot însoți când mergi la școală, serviciu sau ieși în oraș, astfel încât să te simți în siguranță;
-Poți să-ți schimbi numărul de telefon sau să blochezi anumte numere;
-Schimbă-ți parolele la calculator, telefon, e-mail, conturi de socializare, modifică setările de siguranță pe modul „privat”;
-Dezactivează „Vizibilitatea prezenței” la messenger pentru ca agresorul să nu știe când ești online.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.