EducaţieExpres

Legile educației au fost adoptate de Guvern. Schimbări la admiterea în liceu și la Bacalaureat

Legile educației au fost adoptate de Guvern. Acum, proiectele legilor Educaţiei (preuniversitare și universitare) vor merge în Parlament, unde vor fi dezbătute în procedură de urgenţă, într-o comisie comună, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Chiar dacă toţi elevii, părinţii şi profesorii s-au opus, copiii vor avea o admitere diferenţiată la liceu, iar Bacalaureatul va cuprinde mai multe probe.

La bază, proiectul „România educată”

Legile educației au fost adoptate de Guvern. „Am primit toate avizele, am integrat punctele de vedere venite de la experţii tuturor ministerelor care au un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă procesul educaţional. Intrăm astfel într-o nouă dinamică şi mă bucur tare mult că putem intra într-o dezbatere cu membrii Parlamentului în aşa fel încât în cel mai scurt timp posibil să putem începe, putem demara reformele atât de necesare pentru sistemul de educaţie. Aşa cum ştiţi, cele două legi se bazează pe viziunea generată de proiectul amplu România educată, iniţiat de către preşedintele României. (…) Da, există aprobată o solicitare de procedură de urgenţă, odată cu adoptarea legilor în Guvern şi s-a discutat despre abordarea discuţiei legilor într-o comisie reunită a celor două comisii de educaţie din cele două camere ale Parlamentului. Dar sigur este o decizie care se va lua final la nivelul Parlamentului”, a spus Ligia Deca.

Aceasta a mai menționat că prin pachetul de legi urmărește viziunea proiectului prezidențial „România educată”.
„Centrarea sistemului educațional spre elevi, stimularea potențialului pe care fiecare copil îl are și acompanierea potențialului de la educație timpurie până la maturitate, până la învățarea adulților, ne referim la creșterea nivelului calității și a nivelului de alfabetizarea funcțională. Ne referim, sigur, și la creșterea echității, reducerea abandonului școlar, tot ceea ce ține de desegregare și includerea copiilor din medii diferite și particularități diferite în școli”, a enunțat ministrul Educației.

Cum ar urma să se facă admiterea în clasa a IX-a

Legile educației au fost adoptate de Guvern. Admiterea la liceu se va schimba din anul 2027, adică pentru elevii care sunt acum în clasa a patra. Întâi, toţi copiii vor participa la Evaluarea Naţională, apoi va urma un examen separat, pentru cine dorește, la liceu. Liceele cu o concurență mare vor putea organiza un examen propriu doar pentru 60 la sută dintre locuri și cu subiecte făcute de Ministerul Educației. Toate în aceeași zi și la aceeași oră.

Evaluarea naţională rămâne în formula de acum – probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă.
Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs, liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru Științele naturii pot alege chimia şi biologia, în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv
Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată.
Din aceste 40%, prioritate pe 10% (adică un sfert din cele fără concurs) vor avea elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau elevii de etnie rromă.
Subiectele pentru concursul de admitere vor fi standardizate, unice şi elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în conformitate cu programele la nivel gimnazial cu un grad de dificultate adecvat competiţiei, respectiv mai degrabă pentru selecţie decât în forma de examen sumativ pe care o are evaluarea naţională.

Zece probe la Bacalaureat

Legile educației au fost adoptate de Guvern. Schimbări sunt și la Bacalaureat. Proba încrucișată a profilului e nouă. Cei de la uman vor fi testaţi la matematică, iar cei de la real vor da examen la istorie. În plus, la Bac vor fi două probe orale pentru limbile străine. Prin urmare, vor fi zece probe: limba română, scris și oral, proba obligatorie a profilului, proba la alegere pentru elevi, dar și competenţe digitale, pe lângă limba maternă, scris și oral. Cum pot scăpa liceenii de presiunea din vară? Vor putea da toate probele orale și de competenţe în timpul anului.

Salariile profesorilor pasate altui minister

Legile educației au fost adoptate de Guvern. O altă noutate este că salarizarea nu va mai fi reglementată de Legea educației, ci va trece în Legea salarizării. Promisiunea că un profesor debutant va primi salariul mediu pe economie a fost transferată în responsabilitatea unui alt minister.

„S-a agreat în discuția cu reprezentanții sindicatelor care a precedat ședința de guvern ca această garanție să fie introdusă în legea salarizării. Angajamentul politic există în continuare din partea coaliția de guvernare ca salariul unui debutant în învățământ să plece de la salariul mediu pe economie ca nivel minim pentru a fi stimulați și pentru a avea cei mai buni profesori la clasă”, a dat asigurări ministrul Educației, după ședința de Guvern.

Rectorii universităților, doar două mandate

Legile educației au fost adoptate de Guvern. Mandatele rectorilor sunt limitate în mod clar. Durata unui mandat de rector este de cinci ani. Un mandat poate fi înnoit doar o singură dată, iar o persoană nu poate fi rector în aceeaşi universitate mai mult de zece ani, indiferent de întreruperile celor două mandate. Acum, sunt rectori la la treilea mandat, cel puțin, pentru că s-au autosuspendat o perioadă și au invocat faptul că mandatul nu a fost complet. Ministrul Educației a venit cu lămuriri: „O modificare este faptul că atunci când vorbim de mandatele rectorilor știam că deja că pot exista două mandate de cinci ani, fără a lua în continuare întreruperile posibile, suspendări, întreruperi. Am clarificat ce se întâmplă cu mandatul în curs: acela se numără la acele două mandate posibile”.
După aprobarea legilor educației de către Guvern, urmează dezbaterea parlamentară în procedura de urgență. Liderii coaliției au promis aprobarea legilor educației până în luna iunie. Doar așa ar putea intea în vigoare din anul școlar următor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button