Economic

Românii și salariul corect / Cum se negociază

Românii și salariul corect.

7 din 10 angajați nu știu care ar trebui să fie salariul lor în funcție de experiența și competențele din CV și de nivelul pieței. Dar 91% au ca principală așteptare să fie plătiți corect, potrivit unui sondaj BestJobs.

Românii și salariul corect

Discuțiile despre salarii sunt în general tabu. Însă, în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise. Astfel, angajații încep să devină conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc de la angajator, în primul rând, un salariu corect și raportat la piața muncii. Însă doar 30% știu cât pot cere la un interviu.

În plus, aproape 2 din 3 angajați nu sunt mulțumiți de salariul actual. Chiar mai mulți (71%) au de gând să negocieze cu angajatorul în viitorul apropiat pentru a obține un salariu mai mare. Pentru a avea un reper în negociere, cei mai mulți angajați (59%) își iau informații despre salariul potrivit de la prieteni sau cunoștințe care lucrează în aceeași industrie sau ocupă un post similar. Dar și din statisticile oferite de surse oficiale sau platforme de recrutare (40%). În schimb, 37% consultă instrumentele online de comparare a salariilor.

Românii și salariul corect

Într-o negociere, jumătate dintre angajați declară că argumentează nevoia pentru un salariu mai mare prin rezultatele bune pe care le-au avut la job. Aproape 16% menționează volumul de muncă mai mare decât al colegilor. Tot atâția aduc în discuție sprijinul acordat colegilor pentru a-și rezolva sarcinile de la job. Criteriile pe care le iau în calcul pentru a-și justifica nevoia de creștere salarială sunt experiența (63%), evoluția în cadrul jobului (53%). Dar și setul de competențe (47%), vechimea (aproape 38%), salariul primit de alți profesioniști din aceeași industrie sau cu același rol (aproximativ 19%) și costul vieții (peste 12%).

Un reper de încredere care poziționează corect experiența profesională a unui candidat pe piața muncii este necesar și celor care își caută un job nou. Mai ales că 70% dintre aceștia nu știu la ce salariu să se aștepte. Prin urmare, cunoașterea salariilor din piață ar da angajaților curajul să își schimbe jobul și să obțină un venit mai mare (31%). Le-ar oferi un argument în negocierea cu actualul angajator (22%) și i-ar ajuta să se orienteze către un domeniu cu salarii mai bune și mai multă stabilitate. Aproape 20% spun că ar ajuta întreaga piață a muncii, să nu mai fie diferențe de salarizare între angajații cu roluri similare.

Dintre cei care au negociat salariul la o ofertă inițială de muncă, 26% au obținut o mărire de 10%, 26% au obținut mai mult de 20%, iar 15% au obținut o majorare de 20% a ofertei salariale inițiale.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button