112

[ViDEO] BRAŞOV. Schiorii teribilişti şi şoferii „bizoni” strică distracţia din Poiana Braşov

  • img-6595_3.jpg
  • IMG_6601_261990.JPG
  • schiori (1)_261989.jpeg
 

Este deja ştiut că Poiana Braşov este luată cu asalt în sezonul alb, atracţia cea mai mare fiind domeniul schiabil. Unde, însă, „Decalogul schiorului” şi regulamentul sunt facultative pentru unii, ceea ce duce la accidentarea proprie, dar şi a altora. Pe de altă parte, sunt destui turişti şi braşoveni care urcă doar pentru o plimbare sau pentru a lua masa şi care ajung să facă ture prin staţiune cu maşina şi câte o oră, doar pentru a găsi un loc de parcare cât mai în buza restaurantului.

În acest context, reprezentanţii Primăriei Braşov şi ai Serviciului Public Local Salvamont au organizat astăzi o conferinţă de presă în care au ţinut să reamintească necesitatea de a respecta regulile de comportament în general şi pe domeniul schiabil, dar şi de… circulaţie, astfel încât toată lumea să se bucure pe deplin de ceea ce oferă Poiana Braşov. Mai ales că nu e vorba doar de disconfort, ci şi de (riscul de) accidente. 

Accidente grave şi bătaie la telegondolă

De la începutul sezonului de schi, adică de o lună, s-au depăşit 500.000 de treceri prin turnichete. Anul 2019 a adus zile cu recorduri de treceri, peste 30.000 zilnic, maximul de până acum fiind atins pe 5 ianuarie, când s-au înregistrat 38.654. Din păcate, în acea zi au fost şi cele mai multe accidente, care s-au soldat cu traumatisme craniene, dar şi de membre, unele grave, chiar „horror”. După cum a precizat Sorin Păltânea (video 1 şi 3), directorul Serviciului Public Local Salvamont, în primele şase zile ale acestui an au fost înregistrate 58 de accidente, iar cele mai multe au fost sâmbătă, 5 ianuarie. Unul dintre cazurile groaznice la care salvamontiștii au acordat primul ajutor a fost al unui schior care s-a ales cu o tăietură adâncă până la os, după ce un alt turist pe snowboard nu l-a ferit, iar placa lui s-a transformat practic într-un cuțit cu care i-a sfârtecat piciorul. „Am avut acest caz, cu schiorul cu piciorul tăiat, a avut o hemoragie gravă, se umpluse toată pârtia de sânge. Şi sunt părinți care nu conștientizează aceste pericole și își duc copilul pe sanie, zic că sunt feriţi, că merg pe marginea pârtiei. Este foarte riscant, deoarece sunt și schiori începători, care nu știu să îi ferească, sau sunt alții care pur și simplu nu țin cont de nimeni şi de nimic și cu cantul schiului sau plăcii îi pot tăia pur și simplu pe copiii ținuți pe sanie”, a relatat Sorin Păltânea.
Ceea ce a pus capac zilei de 5 ianuarie a fost o bătaie la propriu între cei care stăreau la coadă pentru a folosi telegondola şi cei care au vrut să se strecoare din lateral, astfel că peste noapte autorităţile au montat garduri de jandarmerie, pentru a îngrădi accesul (foto 4). 

„Accidentele se produc doar din vina schiorilor”

Şeful Salvamont Braşov a subliniat faptul că accidentele nu se petrec din cauza faptului că pârtia este mai dificilă sau nu este pregătită, ci pentru că mulți dintre schiori nu se gândesc decât la ei. „Accidentele apar exclusiv din vina schiorilor, de obicei, la prima oră, când turistul nu e este încălzit, sau după ora 13.00, când fiecare se mai duce la cabană, la o bere, mai stă la soare un timp, dispare adrenalina, iar mușchii sunt relaxați, astfel că și accidentele sunt iminente. De asemenea, cauzele accidentelor țin și de modul de abordare a pârtiei, respectiv dacă abordezi o pârtie cu un nivel de pregătire sub gradul de dificultate, dar și dacă schiezi pe o pârtie ușoară, peste gradul de dificultate și te dai în spectacol cu 70 – 80 km pe oră. Totodată, contează să ai și dacă echipamentul potrivit. Nu poți schia cu schiuri de competiție, pentru că este foarte greu să le conduci. Lumea trebuie să înțeleagă faptul că domeniul schiabil din Poiană este foarte aglomerat, fiind ales de cei mai mulți schiori fiindcă este foarte sigur, oferă un peisaj deosebit și este de asemenea și accesibil. Ca să fie totul bine, trebuie să avem un comportament corect şi decent”, a subliniat șeful de la Salvamont.

Salvamontiştii care duc răniţi îşi fac greu loc

Și în cazul preluării accidentaților de pe pârtii misiunea salvamontiștilor este destul de dificilă, deoarece unii turiști nu le eliberează calea, iar salvatorii nu pot să facă nimic. „Nu avem ambulanţă cu girofar şi sirenă pe pârtie, nici nu pot fi luaţi răniţii cu elicopterul, accidentaţii sunt salvaţi cu achia (sanie specială – nota red.), dusă de doi salvamontişti. Dacă trebuie să frâneze brusc pun în pericol şi mai mare persoana accidentată, care poate are traumatism la coloană sau cerebral. Pe cale de consecință, toți care ajung pe pârtie trebuie să înțeleagă că regulile din «Decalogul schiorului» trebuie respectate”, a mai spus Păltânea. Salvamontiştii mai au de furcă şi cu şoferii „bizoni” care parchează pe locurile destinate ambulanţelor şi blochează chiar accesul savatorilor care vor să evacueze răniţii. „A venit unul cu Maybach şi l-a lăsat cinci ore blocându-ne accesul. A luat o amendă de 1.500 de lei, dar dacă trebuia să ieşim cu cineva accidentat asta nu ne ajuta”, a mai spus şeful Salvamont Braşov, care a prezentat şi câteva filmuleţe elocvente (video 3-6).

Unii vor şi pe pârtie sau la restaurant cu maşina

Şi purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea (video 2), a reamintit de blocajele create aproape zilnic în perioadele de vârf pe Drumul Poienii, coloanele fiind şi de 5 km, de cei care ţin să ajungă neapărat cu maşina lângă pârtie sau, cel mai adesea, în buza restaurantului. „Sunt 4.000 de locuri de parcare în Poiană care se umplu foarte repede. De câte ori este plin, şoferilor li se recomandă să lase maşina în parcarea multietajată din Poiana Mică şi să continue drumul, gratuit, cu autobuzele de pe linia 60. Noi le recomandăm şi braşovenilor să își lase mașinile acasă sau în oraș și să își continue călătoria cu autobuzul RATBV, linia 20, care are frecvenţa crescută în această perioadă. Dar unii preferă să se învârtă şi câte o oră prin staţiune, numai să fie cu maşina, în loc să se bucure de ceea ce le oferă Poiana”, a punctat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.

Şofer cu X5 a refuzat să plătească 2,5 lei pentru parcare

Ca să nu mai spunem că unii au intrat direct cu maşinile la baza pârtiilor şi apoi nu le-au mai putut scoate singuri fr acolo. S-au dat amenzi, dar asta nu a rezolvat problema. Un alt incident proaspăt este din parcarea multietajată, unde posesorul unui BMW X5 a depăşit cele 15 minute alocate pentru părăsirea incintei după achitarea staţionării. Bărbatul a refuzat să plătească cei 2,5 lei suplimentari conform regulamentului şi a blocat circa 10 minute bariera, împiedicându-i pe ceilalţi şoferi să iasă la timp (foto 3). Bărbatul s-a dovedit a fi agresiv cu angajaţii şi s-a ales cu plângere la Poliţie. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare