[ViDEO] BRAŞOV. Dependenţa de jocurile de noroc este foarte greu de tratat, aproape imposibil!
Jocurile de noroc sunt o pacoste pentru societate, având în vedere că creează dependenţă, de care cu greu mai poţi scăpa.
Aşa cum am mai anunţat la un moment dat pe portalul mytex.ro, Asociația Mic News a solicitat luna trecută Primăriei Municipiului București autorizarea unui protest împotriva dependenței de jocuri de noroc, în fata Oficiului Național Pentru Jocuri de Noroc (ONJN) în perioada 15-17 septembrie 2017, în intervalele orare 14.00-21.00.
Principalele motive care fac obiectul protestului sunt următoarele: lipsa transparenței și a corectitudinii în organizarea de jocuri noroc, promovarea deficitară a programului „Joc Responsabil”, interzicerea sălilor de jocuri în proximitatea instituțiilor de învățământ, interzicerea publicității agresive atât în spațiul online, cât și offline a jocurilor de noroc, direcționarea unui procent din taxele și impozitele achitate de către operatorii și organizatorii de jocuri de noroc către prevenirea și tratarea dependenței de jocuri de noroc, tratarea acestei probleme naționale de către autoritățile statului cu indiferență.
Într-un comunicat de presă semnat de Pietro Scepchin, directorul executiv al asociației menționate, s-au făcut o serie de acuzații la adresa autorităților.
„Lipsa transparenţei și a corectitudinii, în organizarea și operarea de jocuri de noroc a condus la crearea unei imagini negative la adresa întregii industrii și tot odată la suspiciuni de măsluire a aparatelor în special celor, de tip slot machine (…) Din studiul GFK reiese foarte clar că doar 1% din cei care au depășit limita divertismentului au apelat la serviciile oferite de program (maxim două ședințe de consiliere psihologică gratuite). Însă numărul persoanelor care au depășit limita divertismentului este semnificativ mai mare”, a declarat sursa citată.
Realitatea se vede cu ochiul liber în sălile de jocuri, pe stradă dar și în transportul public, a completat Scepchin: „Precizăm faptul că în țară, dar mai ales în București, numărul amanetelor, amplasate strategic lângă sălile de jocuri, a crescut în mod alarmant în ultima perioadă. Mulţi oameni au ajuns să își amaneteze bunurile pentru a-și alimenta viciul”.
Două amanet, una de schimb valutar
La Braşov, potrivit datelor primite de la Direcţia Judeţeana de Statistică, evoluţia societăţilor care au ca activitate jocurile de noroc şi casele de pariuri arată astfel: în anul 2010, în judeţ activau 35 de astfel de unităţi, 25 dintre ele în municipiul Braşov. Cu excepţia anul 2013, când s-a înregistrat o nouă creştere a numărului de afaceri cu jocuri de noroc (32 în judeţ, 28 în Braşov), afacerile de acest gen au scăzut. Ultimele date provizorii sunt de anul trecut, când la Braşov mai erau doar 20 de unităţi cu jocuri de noroc, iar în tot judeţul, 26.
Cât priveşte alarma dată de reprezentanţii Asociaţiei Mic News cu privire existenţa numeroaselor case de amanet din apropierea caselor de pariuri şi a jocurilor de noroc, doar printr-o simplă vizită prin oraş se poate confirma. Din observaţiile noastre, pe lângă fiecare operator gen „Casino” sunt de cele mai multe ori câte două case de amanet şi una pentru schimb valutar.
„Operatorii sunt extrem de subiectivi atunci când vine vorba de prevenirea și tratarea de dependența de jocuri de noroc pentru că au afaceri în domeniu. De bunăvoie, nu fac mai nimic, tocmai de aceea apreciem că sunt necesare niște măsuri legislative extrem de serioase care să îi protejeze pe jucători de astfel de probleme”, a subliniat Scepchin.
Potrivit comunicatului citat, Asociația Mic News a propus un set de măsuri de îmbunătățire a programului „Joc Responsabil”, unele fiind deja implementate în cel mai mare cazino din România, iar altele în curs de implementare.
„Modul prin care operatorii își promovează serviciile este unul extrem de agresiv în sensul că din acesta rezultă că se câștigă bani extreme de facil, sălile de jocuri sunt promovate mai mult ca locuri de făcut bani, ori acest lucru este doar o iluzie, și mult mai puțin ca locuri de divertisment., ceea ce face că numărul dependenților să crească. Asociația Mic News consideră că preţul pentru prevenirea și tratarea dependenței de jocuri de noroc trebuie să cadă integral în sarcina Statului, întrucât Statul Roman a fost cel care a aprobat existența acestor tipuri de jocuri care provoacă dependenţă”, se arată în comunicatul de presă.
Obiceiuri letale
„În România se moare, sunt familii distruse, din cauza dependenței de jocuri de noroc”, atrage atenţia Pietro Scepchin.
Sursa citată amintește de un caz din București, când la un hotel s-a sinucis un om din cauza faptului că a pierdut o sumă mare la jocurile de noroc.
„În numele, familiilor distruse, Asociația Mic News vă transmite, să vă fie rușine pentru modul iresponsabil în care a-ți înțeles să conduceți această instituție (ONJN). În perioada următoare este previzibilă demararea unei campanii de strângere de semnături în vederea interzicerii totale a jocurilor de noroc la nivelul orașului București. Asociația Mic News are toleranță zero la problemele din industra jocurilor de noroc care vizează în mod direct consumatorul”, şi-a încheiat Scepchin expunerea.
Directorul Spitalului Clinic de Neurologie şi Psihiatrie, dr. Alexandru Grigoriu ne-a spus că dependenţa de jocurile de noroc se transformă într-o boală greu de tratat, prin tratamente complexe: „Metoda de tratamernt nu poate fi una singură şi în general se caută să se folosească mai multe scheme terapeutice integrat. Primul palier este internarea cu scoaterea din colectivitatea care a dus la astfel de comportament. Faptul că pacientul are acces facil la maşinile sau telefoanele cu jocuri de noroc, îl va ţine tot timpul foarte aproape de cădere. În ţările avansate, în care cineva se preocupă de aceste tulburări ale creierului, sunt nişte aşezăminte finanţate parţial de stat, parţial de bisercă şi din donaţii, cu activităţi complexe, în care stau aceşti pacienţi, la fel ca cei dependenţi de alcool şi opium, apropiate ca tipologie şi cu mecanisme comune în deteriorarea creierului. Acolo, oamenii au activităţi, nu sunt lăsaţi să stea, pentru că statul şi plictisitul te îndeamnă să cauţi o metodă de recompensă”, a explicat medicul braşovean.
Al doilea tatament care trebuie obligatoriu aplicat este cel psihofarmacologic, fiind o boală, după cum a accentuat medicul: „Nu este moft sau tulburare, se produc nişte modificări pe creier şi există nişte substanţe care şi-au schimbat nivelul, au crescut, şi trebuie aduse la nivel normal. Atunci se folosesc medicamente psihotrope care readuc la normal această tulburare. Al treilea este cel integrat cu cel psihologic”, a încheiat medicul.
citiţi şi
Protest împotriva jocurilor de noroc și legătura cu casele de amanet
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.