Update. Investigații DIICOT la BCR. Reacția băncii: E o plângere făcută „cu rea – credință”
Curtea de Apel a decis ca DIICOT să cerceteze dacă banca ar fi comis infracțiunea de spălare de bani, în legătură cu un complex turistic aflat în Poiana Brașov, cunoscut drept unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei.
Totodată, Curtea de Apel cere DNA să reia cercetarea lui Remus Borza, a cărui firmă de insolvență s-a ocupat de lichidarea societății care a construit complexul turistic.
Firma deținea, înainte de a intra în faliment, mai multe terenuri în Tâncăbești și complexul turistic Silver Mountain din Brașov. Printr-o licitație din mai 2014, BCR și-a adjudecat atât terenurile din Tâncăbești, cât și acest complex turistic.
Judecătorii Curții de Apel București au dat o soluție definitivă în acest caz, astfel încât procurorii DIICOT trebuie să înceapă să facă verificări.
Banca Comercială Română respinge suspiciunile de spălare de bani
BCR respinge orice suspiciune de spălare de bani și spune că acuzațiile provin dintr-o plângere formulată „cu rea-credință” împotriva băncii de către un denunțător care a încasat nejustificat aproape un milion de euro de la BCR.
Comunicat integral BCR:
„În legătură cu o presupusă verificare a DIICOT în legătură cu Banca Comercială Română, aşa cum a fost făcut public în această dimineaţă de către mass-media, va transmitem detaliile speţei, care clarifica situaţia reală.
Banca Comercială Română nu a fost citată până la această dată, în nici un dosar penal pentru vreo faptă reţinută în sarcina sa
Menţionarea sintagmei de «spălare de bani» reflectă o plângere făcută cu rea credinţă de către un denunţător implicat în cauză (Insolvency Recovery Solutions SRL), care a încasat nejustificat de la BCR aproximativ 1 mil EUR, în calitate de proprietar al unei creanţe reprezentând onorariu executor judecătoresc.
BCR s-a aflat într-un litigiu cu denunţătorul, iar contestaţia băncii a fost admisă definitiv, cel în cauză având de restituit băncii suma încasată nejustificat, precum s-a arătat mai sus. BCR a formulat cerere de insolvenţă împotriva denunţătorului, pentru recuperarea sumei, iar acesta s-a sustras obligaţiilor de restituire, schimbându-şi sediul şi înregistrând o altă cerere de insolvenţă la o altă instanţă din ţară.
BCR se află într-un proces perfect legal de recuperare şi vânzare a garanţiilor imobiliare (clădiri, terenuri, etc.) aferente unui credit neperformant acordat pentru dezvoltarea proiectului turistic Silver Mountain din Poiana Braşov.
Acţiunile reclamate (adjudecare imobile ipotecate în favoarea băncii în contul creanţelor pe care banca le avea împotriva debitorului) au fost desfăşurate în integralitate cu respectarea dispoziţiilor legale, în cadrul derulării procedurii de insolvenţă şi în scopul recuperării creditului neperformant înregistrat de BCR;
toate contestaţiile formulate de denunţător împotriva actelor îndeplinite în cadrul procedurii de insolvenţă au fost supuse controlului judiciar fiind respinse definitiv;
Regretăm situaţia reflectată incorect.
Aceasta a fost cauzată de faptul că BCR nu a fost parte în litigiul soluţionat de Curtea de Apel Bucureşti, pentru a formula eventuale apărări în cauză.
Solicităm responsabilitate în interpretarea unor detalii incomplete şi formulări neclare.”
CITIȚI ȘI:
DIICOT, INVESTIGAȚIE la BCR cu privire la un complex turistic din Poiana Brașov
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.