112

Update. Cum acționau bărbații care au înșelat BRAȘOVENI prin metoda „Accidentul”?! Patru dintre inculpați au fost arestați

 

Patru dintre cei cinci bărbați acuzați că au înșelat bătrâni din Brașov, Sibiu și Hunedoara, prin metoda „Accidentul”, au fost arestați preventiv, la decizia Tribunalului Sibiu. Instanța a dispus emiterea mandatelor pentru o perioadă de 30 de zile, dar decizia poate fi contestată de inculpați. În ceea ce-l privește pe al cincilea bărbat, el a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Prim procuror Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a precizat că, la începutul anului au fost înregistrate la unităţile de parchet de pe raza judeţului Sibiu mai multe sesizări ale unor persoane care au fost victime ale infracţiunii de înşelăciune, prin metoda „Accidentul”. Dosarele au fost preluate la data de 25 aprilie de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, fiind deschis un singur dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în formă continuată.

În urma anchetei, s-a stabilit că, la începutul anului, la nivelul judeţului Sibiu s-a constituit gruparea infracţională din care fac parte inculpaţii G.C., M.M.P., C.I.S., G.L. N. şi G.V.A ., cu vârste cuprinse între 22 – 41 de ani, dintre care doi sunt recidivişti, iar unul cu antecedente penale.

„Gruparea a fost constituită de numitul G.C., la scurt timp după eliberarea acestuia din penitenciar, unde executase o pedeapsă pentru fapte similare şi a acţionat în perioada ianuarie – iunie 2019 pe raza a trei judeţe: Sibiu, Braşov şi Hunedoara, membrii grupării fiind implicaţi în comiterea a cel puţin 12 fapte de înşelăciune, prin metoda «Accidentul» şi cauzând victimelor, persoane cu vârste cuprinse între 61-89 de ani, un prejudiciu total de aproximativ 75.000 de lei”, a detaliat prim-procurorul.

Din actele de cercetare efectuate în cauză s-a constatat că membrii grupării foloseau următorul mod de operare în săvârşirea infracţiunii de înşelăciune: Sunau victimele, de regulă pe telefoanele fixe şi la ore înaintate, târziu în noapte; unul dintre ei se dădea drept procuror şi le informa că fiica sau o altă persoană din anturajul lor a avut un accident grav soldat cu deces sau vătămări corporale, că „fiica” sau persoana invocată se află în stare de arest/reţinere şi are nevoie de o sumă de bani pe care să o remită „procurorului” pentru a scăpa de răspunderea penală.

„Pentru a fi cât mai credibili, liderul grupării, G.C., proceda la schimbarea vocii în vocea unei «persoane de sex feminin» care la rândul ei vorbea cu victima şi pretindea că e fiica victimei sau altă rudă/persoană apropiată a victimei. «Persoana de sex feminin» – «fiica victimei» sau altă rudă a victimei, plângând în hohote, le solicita sprijinul pentru a scăpa de probleme/ respectiv le solicită un ajutor material în vederea înlăturării consecinţelor juridice ale presupusului accident rutier”, a explicat reprezentantul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

După discuția cu așa-zisă fiică, „procurorul” le cerea persoanelor sunate să rămână la telefon (n.r. pentru a nu li se dea ocazia să verifice informațiile) și să continue discuția, până la momentul în care cineva trimis de el se prezenta la locuința lor și ridica banii ceruți.
La locuinţa victimelor se deplasa o persoană care se prezenta ca fiind din poliţie sau un secretar/consilier al „procurorului”.

„Pentru a nu le fi depistată activitatea infracţională, membrii grupării îşi luau măsuri de precauţie, achiziţionând telefoane pe care le utilizau o singură dată, la comiterea unei fapte, şi cartele telefonice pe care, de asemenea, le activau şi le utilizau doar la comiterea unei fapte, în acest mod fiind imposibilă localizarea lor ulterioară, supravegherea lor tehnică sau dispunerea altor măsuri de natură a conduce la identificarea lor”, a precizat prim-procurorul Ion Veștemean.

Pe lângă cei cinci bărbați, în dosar mai sunt cercetate două persoane – N.A. şi M.I.N.D., pentru înşelăciune.

Cercetările în caz continuă.

CITIȚI ȘI:

Reținuți pentru înșelăciuni de tipul „Accidentul” comise în BRAȘOV, Sibiu și Hunedoara


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button