Update. BRAŞOV. DOLIU în alpinism. Bărbatul înecat în lacul de la Codlea este Ion Neagoe… „Drum bun, Nuşu!”
Bărbatul în vârstă de 47 de ani care s-a înecat, ieri, sub privirile fiului său de 14 ani, în lacul 2 de la Codlea, este alpinistul Ion Neagoe. Decesul său fulgerător, în condiţii ironice – dat fiind pericolul la care s-a expus şi pe care l-a depăşit de fiecare dată când a mers pe munte, i-a şocat pe cunoscuţii săi.
„Accidentul căruia i-a căzut victimă ieri unul dintre cel mai bine pregătiți alpiniști și formatori AGMR ne-a luat pe toți prin surprindere. Colegul nostru, Nușu (Ion Neagoe), înota în lacul Codlea împreună cu Teodor, fiul lui de 14 ani, când ceva încă nelămurit l-a făcut să înceapă să ceară, cu voce tare, ajutor. Ajutorul nu a sosit, iar Nușu nu a reușit să se salveze singur. Nușu avea, la 47 de ani, o condiție fizică excepțională (câștiga regulat maratoane montane la categoria lui de vârstă) și era un exemplu de prudență și rigoare în toate disciplinele pe care le practica, fie că era vorba de alpinism, alergare montană sau schi. Iar faptul că accidentul care i-a provocat moartea nu are nici măcar vreo legătură cu muntele face dispariția lui mai tragică și mai greu de acceptat. Adio, Nușu! Drum bun!”, au scris, pe site-ul lor, membrii Asociaţiei Ghizilor Montani din România (AGMR).
Cumpene depăşite pe munte
În 2005, Ion Neagoe a povestit pentru http://flutureledepiatra.ro despre pasiunea pentru munte, dar şi despre cumpene prin care a trecut.
„Eram odată la ieșirea din Diedrul Pupezei când ne-a prins furtuna. Am văzut o lumină orbitoare, urmată aproape imediat de un zgomot asurzitor și de o explozie de pietre. Trăznetul lovise chiar deasupra noastră, în Creasta Văii Albe, unde Ioni (Ioni Mânzatu) tocmai ieșise. Pe mine, suflul aproape că m-a aruncat din regrupare si am simțit cum se scurge curentul spre vale. Am avut noroc că nu ne-a topit coarda, Ciri (Ciprian Țurcanu), secundul meu, care tocmai era într-un pasaj mai delicat, a fost și el smuls de la perete și a pendulat în coardă deasupra hăului.
Altă dată, în Marmolada, am prins o furtună teribilă cu ploaie și descărcări electrice, noroc că am avut timp să ne retragem din traseul în care ne cățăram și să ajungem la cort. O cascadă uriașă s-a format în perete și în câteva minute, pe lângă noi au început să curgă torenți de apă cu un zgomot asurzitor. Ne era frică să nu ne ia apa cu tot cu cort dar am avut noroc căci îl pusesem bine. Furtuna electrică a mai durat până a doua zi fără întrerupere”, a povestit alpinistul.
Întregul interviu poate fi găsit AICI!
Cei ce doresc să ofere un sprijin financiar familiei alpinistului o pot face prin donaţii în contul AGMR, neapărat cu specificaţia „Pentru Ion Neagoe (Nuşu)”. Date: Asociaţia Ghizilor Montani din România, Adresa: Braşov, str. Molidului, nr. 9
CUI: 10702061, Cod IBAN: RO87CECEBV0137RON0141971 deschis la CEC Bank Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.