112

UPDATE. BRAȘOV. Ce tip de planor pilota Mircea Crăciun la ultimul său zbor

 

Cunoscut ca unul dintre cei mai buni planoriști din lume, cu peste 3.000 de ore de zbor la activ, planoristul Mircea Crăciun, în vârstă de 57 de ani, se afla la manșa unui planor de ultimă generație, tip S-1 Revelation, pe care îl testa pentru prima oară. 

Vorbim de un aparat fabricat in Africa de Sud, construit din fibră de sticlă, fibră de carbon şi kevlar. Cu o lungime de 7 metri şi o anvergură a aripilor de 18 metri, poate atinge o viteză maximă de aproape 300 de kilometri pe oră. Electronica de la bord este de ultimă generaţie.  

„Mircea Crăciun era cel mai bun pilot la distanţă din România în ceea ce priveşte zborul cu planorul. Un pilot foarte motivat şi foarte bine cotat pe plan mondial. A reuşit un zbor de 700 de kilometri. Distanţa se calculează în linie dreaptă, iar un astfel de zbor înseamnă distanţa de la Tulcea la Baia Mare. Intenţiona să facă şi un zbor de 1.000 de kilometri, ceea ce ar fi însemnat că ar fi depăşit graniţele ţării. Putem spune despre Mircea Crăciun că era un rebel prin excelenţă, dar un pilot extrem de motivat şi foarte minuţios. Înainte de fiecare zbor verifica atent toate condiţiile, de la cele tehnologice şi până la cele meteorologice. Era extrem de bine pregătit. Acum era pentru prima dată când beneficia de tehnică ultramodernă. Nu pot spune ce s-ar fi putut întâmpla. Cu un asfel de planor se pot parcurge 100 de kilometri într-o oră, deci practic într-o oră poţi să fii la 100 de kilometri faţă de aerodromul de decolare. Se poate ateriza în afara aerodromului. Principala condiţie şi pentru copiii care fac planorism este să efectueze o aterizare în plan necunoscut. Este adevărat că acest tip de planor avea nevoie de un spaţiu de aterizare mai larg, dar nu cred că acest lucru ar fi fost o problemă la experienţa lui Mircea Crăciun. Nu putem şti de ce nu a cerut ajutor dacă au fost probleme, de ce nu a comunicat locul în care se afla. Cred însă că dacă ar fi avut cea mai mică posibilitate să comunice ar fi făcut-o. Planorul are însă sistemele necesare şi când va fi găsit va putea să ofere date despre fiecare secundă a zborului“, a declarat pentru publicația „Adevărul” Cristinel Popescu, instructor de paraşutism la Aeroclubul din Ghimbav, unde era legitimat și planoristul dispărut. 

Amintim că planoristul Mircea Crăciun a decolat joi după-amiaza, în jurul orelor 12.30, din zona Aerodromului Ghimbav, iar dispariția sa a fost anunțată la ISU Brașov abia la orele 21.50 de către ROMATSA, motiv pentru care se face o anchetă și asupra acestei întârzieri de raportare. 

citește și

UPDATE. BRAȘOV. O nouă pistă în cazul planoristului dispărut. Autoritățile „scotocesc” cu peste 900 de oameni

BRAȘOV. Căutări zadarnice pe 30 de trasee montane, în cazul pilotului planorului dispărut

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button