Update. BRAŞOV. Amenzi de până la 50.000 de lei pentru arderea necontrolată a miriştilor
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov au intervenit, de ieri, pentru stingerea a 20 de incendii de vegetaţie uscată izbucnite în Braşov, Bod – Colonie, Mândra, Ghimbav, Ucea de Sus, Şinca, Victoria, Hălchiu, Zărneşti, Prejmer, Tărlungeni, Săcele, Cincu şi Buneşti, conform noilor informaţii oferite de cpt. Ciprian Sfreja. În total, au fost distruse de foc peste 50 de hectare de teren.
„În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, fără a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari. Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, ISU Brașov face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor”, a subliniat reprezentantul ISU Braşov.
Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu folosească foc deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt, să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul. Legal, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se poate face numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă.
De asemenea, trebie acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.
Conform O.U.G. nr. 195/2005 modificată şi completată de O.U.G. nr. 9/2016 privind protectia mediului, Art 96, Pct. 9 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 – 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale: „obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.
CITIŢI ŞI:
BRAŞOV. Cel puţin 20 de intervenţii în 24 de ore, pentru stingerea incendiilor de vegetaţie
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.