112

Un şerif din Ohio, cu „rădăcini” în BRAŞOV, le-a „predat” elevilor braşoveni lecţii de viaţă, inclusiv „verbal-judo”!

  • unnamed (2)_195041.jpg
 
Plecat de la vârsta de 14 ani în Statele Unite ale Americii, alături de părinţi, braşoveanul Marius Robert Stoica s-a întors în oraşul natal, pentru a-şi revedea rudele şi prietenii, ocazie cu care le-a oferit o lecţie de neuitat câtorva zeci de elevi de gimnaziu, astăzi, în calitate de şerif.
 
Având o experienţă profesională de aproximativ două decenii, acesta le-a dat sfaturi copiilor despre cum să se ferească de răufăcători şi despre cum să nu devină asemenea oameni şi nu a ezitat să le răspundă întrebărilor. Totul a avut loc în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, la Şcoala Gimnazială Nr. 2 şi la Şcoala Generală nr. 27. 
Tată a patru copii (având vârste cuprinse între 12 şi 15 ani), şeriful i-a îndemnat pe elevi să comunice deschis cu părinţii lor şi cu profesorii, orice ar avea pe suflet: „Nu există cititori de minţi, trebuie să spuneţi ce vă macină”.
Totodată, i-a sfătuit să ţină cu dinţii de viaţa lor: „Viaţa este cea mai importantă. Chiar dacă eşti supărat pe moment că ai pierdut un lucru, trebuie să te gândeşti că acela poate fi recuperat, înlocuit, dar viaţa este doar una. Important este să fii în siguranţă, să ajungi bine acasă. Am şi eu copii şi le spun să fie atenţi întotdeauna, să vadă pe unde sunt ieşiri, cu ce se pot apăra, să se uite bine la cel care face rău – dacă este slab sau gras, înalt sau scund, ce poartă, eventual în ce maşină urcă -, ca apoi să le poată oferi informaţii poliţiştilor. Help me, to help you (n.r. Ajută-mă ca să pot să te ajut)! Este important ca, în orice situaţie, să-ţi păstrezi calmul”.
Şeriful le-a povestit copiilor şi despre o „armă” secretă cu care se pot apăra în multe situaţii: „verbal judo”. „Verbal judo presupune să ştii să vorbeşti cu cineva, să-l determini să facă aşa cum vrei. Să fii calm, să te uiţi la el, să-i vorbeşti cum trebuie, încât să renunţe la gândul de a face rău”. 
Despre el, Marius Robert Stoica a povestit că din copilărie dorea să se facă poliţist, pentru a schimba lumea în bine.
„Acum, când pun capul pe pernă, dorm bine, pentru că ştiu că am salvat o viaţă, că am schimbat ceva în bine”, a mărturisit braşoveanul.
Chiar dacă elevii cu care a vorbit visează la alte cariere, el i-a sfătuit să nu uite de semenii lor şi să aleagă binele în locul răului: „Să ştii că, dacă faci bine, bine va veni înapoi, dacă faci rău, eşti pedepsit, certat. Aţi auzit de karma, nu?! Nu întoarceţi spatele când este nevoie de voi! La noi, spre exemplu, copiii învaţă de la 10 ani cum se face resuscitare”.
 
Mai multe învăţături de-ale şerifului, dar şi opinia lui despre Poliţia din România (comparativ cu cea din SUA) găsiţi în ediţia de mâine a cotidianului Transilvania Expres!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button