112

Turiști brașoveni, surprinși de viscol și ceață pe munte. „Nu aveau nici o șansă să supraviețuiască până dimineața” (foto)

Turiști brașoveni, surprinși de viscol și ceață în munții Leaota. Ei au fost ajutați de salvamontiștii din județul Dâmbovița. „Nu aveau nici o șansă să supraviețuiască până dimineața”, potrivit salvamontiștilor. Alerta s-a dat ieri după-masă. Acțiunea, dificilă și periculoasă, s-a încheiat aproape de miezul nopții.

„Echipa Salvamont Salvaspeo Dâmbovița aflată la Baza de salvare montana Peștera, a fost alertata in data de 22 ianuarie 2023 in jurul orei 15:40, sa intervina in sprijinul a doi turisti din Brașov.
Date fiind conditiile meteo nefavorabile (ninsoare, vant, ceata), stratului nou de zapada depus si vizibilitatii scazute odata cu lasarea intunericului, acestia s-au abatut de la traseul marcat, necesitand interventia prompta a salvatorilor.
Echipa de prim raspuns, formata din doi salvatori montani, a pornit catre zona specificata de turisti (muntele Rateiu, Masivul Leaota), alegand cel mai rapid traseu. Din cauza intemperiilor si a stratului de zapada depus, acestia au ajuns la victime in jurul orei 21:00. Ceata deasa si vantul puternic puteau sa fie fatale pentru cei doi turisti daca nu erau gasiti la timp. Acestia nu aveau nici o sansa sa supravietuiasca pana dimineata.


Actiunea de salvare s-a incheiat la 23:30 cand cei doi impreuna cu salvatomontistii au ajuns la cabana Bratei unde aveau parcat autoturismul.
Specificam faptul ca turistii nu aveau afectiuni medicale. Erau extenuati, deshidratati si speriati, dar odata cu vederea salvatorilor starea lor s-a schimbat in bine. Pe intreg parcursul operatiunii de cautare/salvare, echipa de salvatori a mentinut permanent legatura cu ei”, au explicat reprezentanții Salvamont Dâmbovița.

Salvamontiștii îi roagă pe turişti să se informeze la punctele Salvamont sau telefonic despre starea traseelor și conditiile meteo.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button