TRAGEDIA DIN RETEZAT. Relatarea CUTREMURĂTOARE a unui ghid care a coordonat operațiunea de salvare!!!
„Pe 22 aprilie 2017 am plecat cu școala de ghizi pe care o conduc pe traseul Cabana Gențiana – Șaua Bucurei – Șaua Berbecilor – Vârful Peleaga. În drum spre Vârful Peleaga, ne-am întâlnit cu șapte persoane care mergeau în aceeași direcție ca și noi, adică Vârful Peleaga. Ne-am salutat, așa cum se face pe munte, am discutat și le-am zis că noi vom merge spre vârf pe TRASEUL DE CREASTĂ și că ar fi recomandat să meargă și respectivii pe același traseu. Am insistat, spunându-le că este risc de avalanșă pe traseul de vară. Am pornit către vârf, dar la scurt timp am fost depășiți de cele 7 persoane, (2 bărbați, 2 femei și 3 copii), care au ales TRASEUL DE VARĂ, ADICĂ PE CURBĂ DE NIVEL. Am rămas surprins că nu au venit pe traseul de creastă, așa cum este indicat în turele de iarnă… Am continuat ascensiunea către Vf. Peleaga, urmând linia crestei, iar la un moment dat, când mai aveam cam 100 m până în Șaua Pelegii, opriți fiind pentru a echipa o nouă traversare, am auzit din vale țipete de ajutor venite de la o femeie”, a scris Cătălin Ioan Berenghi.
El a inserat că strigătul „AJUTOR, AVALANȘA!” era unul disperat. A trimis o echipă formată din 3 persoane să vadă despre ce este vorba, precizând că vântul bătea extrem de tare, cu 70-80 de kilometri pe oră, temperatura resimțită fiind de minus 15 – minus 20 de grade Celsius.
Printr-o stație de emisie-recepție i s-a transmis: „Am ajuns, 5 sunt în picioare, loviți, răniți, dar se deplasează, iar 2 persoane au decedat, un băiat și o fetiță”.
Astfel, potrivit fostului luptător din Legiunea Străină, „am decis să abandonăm ascensiunea către vârf, întorcându-ne în Șaua Berbecilor pentru o noua regrupare cu cei 5 supraviețuitori… După o luptă de convingere, părinții au fost de acord să lase trupurile copiilor decedati acolo, pentru că vom veni ulterior să le recuperăm. Era decizia cea mai înțeleaptă în acel moment de criză, cei 5 fiind în stare de șoc după avalanșă, după decesul celor 2 copii și după loviturile suferite. În Căldarea Berbecilor, unde se aflau accidentații, nu există semnal GSM, deci șansele de supraviețuire erau minime…”.
Totodată, Cătălin Ioan Berenghi a specificat că și-a pregătit grupul pentru relația cu cei accidentați. A ordonat ca supraviețuitorii să fie ignorați aproape total, pentru a nu-i traumatiza și mai mult cu diverse întrebări: „Am evaluat încă o dată starea lor, remarcând că un barbat avea o tăietură foarte urâtă pe față, care nu mai sângera, si faptul că avea piciorul drept strâmb și deformat în zona genunchiului. Am bănuit că avea o fractură destul de urâtă, dar se deplasa singur, ajutat de niște bețe de schi. Am continuat foarte încet deplasarea, în ritmul lui, spre Cabana Gențiana, acolo unde se afla o întreagă armată de jandarmi și salvamontiști…”.
În încheierea postării sale, salvatorul montan a punctat: „Felicit pe această cale grupul condus de mine, fostul instructor Cristian P., stagiarii, echipele
Salvamont Hunedoara, Salvamont Parâng și echipele de jandarmi pentru efortul depus în această acțiune. Transmit familiilor celor 2 copii sincere condoleanțe!
Dumnezeu să-i ierte pe cei doi copii!!!”.
CITEȘTE ȘI: UPDATE. Adolescenții campioni uciși de avalanșă au fost recuperați
TRAGEDIA DIN RETEZAT. Dosar in rem pentru ucidere din culpă
TRAGEDIE! Tânăra alpinistă râșnoveancă Dor Geta Popescu,ucisă de avalanșa din Retezat
Update. BRAȘOV – TRAGEDIE. Erik Gulacsi era un alpinist de mare viitor!!!…
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.