112

Superstiții mai ciudate legate de Vinerea Mare

 

Vinerea Mare este cunoscută și a Vinerea Seacă, întrucât bătrânele posteau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafură de la biserică. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumânări și-și jelesc morții. La sfârșitul slujbei, era obiceiul ca preotul să împartă florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. 

În popor se crede că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mănos, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii cred că, dacă se scufundă în apa rece de trei ori în acestă zi vor fi sănătoși tot anul. în această zi, femeile nu umplu borș să nu se scalde Necuratul în el, nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului, nu cos, ca să nu orbească. De asemenea, nu țes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. În schimb, afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile și dihaniile să nu se apropie de casă și de pomi.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button