112

Şoferii care circulă pe zăpadă sau polei fără anvelope de iarnă riscă şi în aprilie amenzi de până la 2.900 de lei

 

Deşi suntem în luna aprilie, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în cazul autovehiculelor care circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, după cum avertizează reprezentanţii Poliţiei, în condiţiile în care meteorologii au informat că până vineri dimineaţă ne vom confrunta cu ninsori abundente (judeţul Braşov va intra la orele 18.00 sub Cod Portocaliu de ninsori, intensificări ale vântului şi chiar viscol în zona înaltă – detalii AICI).

„Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile M+S, M.S., MS sau M&S, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia «all seasons»”, au informat reprezentanţii Poliţiei Române, adăugând că, în cazul autovehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, trebuie montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Conform legislaţiei, şoferii care ignoră aceste prevederi riscă de la 9 la 20 de puncte-amendă, respectiv sancţiuni cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei (un punct amendă este 145 lei).

Şoferii începători, sfătuiţi să evite anumite deplasări, cât va fi „iarnă” 

În contextul atenţionărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe şoferi să se informeze temeinic despre condiţiile meteo şi despre starea drumurilor înainte de a pleca în călătorii, să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum şi să circule cu 30 de km/h în localităţi, sau 50 de km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă.

De asemenea, conducătorilor auto li se recomandă să folosească în mod corespunzător sistemul de iluminare – semnalizare, cel de climatizare şi dezaburire, să cureţe parbrizul, geamurile şi luneta, pentru a avea vizibilitate bună, să păstreze distanţa corespunzătoare faţă de autovehiculele din faţă şi să nu bruscheze comenzile.

„Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţă redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică”, au subliniat reprezentanţii IGPR.

Pe de altă parte, pietonilor li se recomandă să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, după lăsarea întunericului şi în alte condiţii de vizibilitate redusă şi să se asigure bine înainte de a traversa strada, ţinând cont de faptul că în condiţii de carosabil umed sau alunecos, spaţiul de frânare al autovehiculelor creşte simţitor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button